Ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Τάσκα έσφαξε όλη την οικογένεια του Καπετάν Μητρούσι, 1 Σεπτεμβρίου 1906

Ο Δημήτριος Γκογκολάκης (καπετάν Μητρούσης) ήταν σημαντικός Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από το Χομονδό (Μητρούσι) Σερρών.

Στις 1 Σεπτεμβρίου 1906, ο Τάσκα, ένας Βούλγαρος αρχικομιτατζής (μέλος των Βουλγαρικών αντάρτικων ομάδων), αποπειράθηκε να προσηλυτίσει τον Καπετάν Μητρούσι Γκογκολάκη, τον Έλληνα οπλαρχηγό της περιοχής. 

Όταν απέτυχε, αποφάσισε να εκδικηθεί με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Εκμεταλλευόμενος την απουσία του Μητρούσι στους αγρούς, εισέβαλε στο σπίτι του στο χωριό Χομόνδος (Μητρούσι) και δολοφόνησε την οικογένεια του, την γυναίκα του και το μοναδικό παιδί τους .

Οι Βούλγαροι ξεχωρίζουν αμέσως στο Χομόνδος την επιβλητική και ατρόμητη φυσιογνωμία του Μητρούση και τον πλησιάζουν, και με διάφορες δελεαστικές προτάσεις προσπαθούν να γίνει δικός τους.
Ο Μητρούσης όμως βροντοφωνάζει Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω, δεν γίνομαι Βούλγαρος. Με την απάντηση όμως αυτή το Βουλγαρικό κομιτάτο προγράφει τον Μητρούση και ο αρχικομιτατζής Τάσκας ξεκινά για την εκτέλεσή του.
Μόλις πέφτει το σκοτάδι οι κομιτατζήδες πηγαίνουν στο Χομόνδος και μπαίνουν στο σπίτι του Μητρούση, δεν τον βρίσκουν όμως εκεί και σφάζουν την γυναίκα του και φεύγουν.
Σε λίγο ο Μητρούσης έρχεται στο σπίτι του και βρίσκει την γυναίκα του κατακρεουργημένη. Το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι του τον πνίγει η αγανάκτηση και το μίσος και ορκίζεται εκδίκηση, σκοτώνει μερικούς συγχωριανούς του που είχαν προσχωρήσει στους Βουλγάρους και βγαίνει στο κλαρί. Εντάσσεται στο Σώμα του Γιαγλή σφάζουν όσους Βούλγαρους συναντούν και ένα βράδυ μπαίνουν στο Καρατζτιά Κιόï που ήταν η έδρα του Τάσκα σφάζουν ομαδικώς Βουλγάρους και καίουν τα σπίτια τους.Οι Βούλγαροι ξεχωρίζουν αμέσως στο Χομόνδος την επιβλητική και ατρόμητη φυσιογνωμία του Μητρούση και τον πλησιάζουν, και με διάφορες δελεαστικές προτάσεις προσπαθούν να γίνει δικός τους.
Ο Μητρούσης όμως βροντοφωνάζει Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω, δεν γίνομαι Βούλγαρος. Με την απάντηση όμως αυτή το Βουλγαρικό κομιτάτο προγράφει τον Μητρούση και ο αρχικομιτατζής Τάσκας ξεκινά για την εκτέλεσή του.
Μόλις πέφτει το σκοτάδι οι κομιτατζήδες πηγαίνουν στο Χομόνδος και μπαίνουν στο σπίτι του Μητρούση, δεν τον βρίσκουν όμως εκεί και σφάζουν την γυναίκα του και φεύγουν.
Σε λίγο ο Μητρούσης έρχεται στο σπίτι του και βρίσκει την γυναίκα του κατακρεουργημένη. Το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι του τον πνίγει η αγανάκτηση και το μίσος και ορκίζεται εκδίκηση, σκοτώνει μερικούς συγχωριανούς του που είχαν προσχωρήσει στους Βουλγάρους και βγαίνει στο κλαρί. Εντάσσεται στο Σώμα του Γιαγλή σφάζουν όσους Βούλγαρους συναντούν και ένα βράδυ μπαίνουν στο Καρατζτιά Κιόï που ήταν η έδρα του Τάσκα σφάζουν ομαδικώς Βουλγάρους και καίουν τα σπίτια τους.

Το γεγονός αυτό αναστατώνει τις Τουρκικές Αρχές που ήσαν στην πόλη την εποχή εκείνη, γίνεται μεγάλος θόρυβος και αναγκάζεται το κέντρο του Μακεδονικού αγώνα να τον απομακρύνει και τον στέλνει στην Αθήνα.

Ο αρχικός οικισμός Χομόνδος (Κάτω Μητρούσι) ορίστηκε έδρα της Κοινότητας Χομόνδου το 1920 με το ΦΕΚ 2Α΄/4-1-1920. Το 1927 η κοινότητα καταργήθηκε και το Χομόνδος προσαρτήθηκε στην κοινότητα Σκοτούσσης. Αργότερα, το ίδιο έτος, μετονομάστηκε σε Μητρούσης προς τιμή του Μακεδονομάχου Δημητρίου Γκογκολάκη (Καπετάν Μητρούσης). Με την εγκατάσταση προσφύγων κατά την περίοδο του εποικισμού, τη δεκαετία του 1920, δημιουργήθηκε ένας νέος προσφυγικός οικισμός βόρεια ακριβώς από το τότε Μητρούσι. Στην ελληνική απογραφή του 1928, ο παλιός οικισμός καταγράφηκε ως Κάτω Μητρούσης (Χομόνδος), ενώ ο νέος προσφυγικός οικισμός ως Άνω Μητρούσης (Χομόνδος). Δύο χρόνια μετά, το 1930, ο νεότερος οικισμός αναγνωρίστηκε επίσημα με την ονομασία Άνω Μητρούση και ορίστηκε έδρα της νεοσυσταθείσας κοινότητας Μητρουσίου. Ο παλαιότερος οικισμός μετονομάστηκε σε Κάτω Μητρούση και προσαρτήθηκε στην ίδια κοινότητα. Κατά την ελληνική απογραφή του 1940 και αργότερα, ο οικισμός καταγραφόταν ως Μητρούσιον, ονομασία η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα το 1955, με το ΦΕΚ 157Α΄/21-6-1955.

Το 1997 με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καποδίστριας», η Κοινότητα Μητρουσίου καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στον Καποδιστριακό Δήμο Καπετάν Μητρουσίου του Νομού Σερρών. Η πρώην Κοινότητα Μητρουσίου αποτέλεσε το Δημοτικό Διαμέρισμα Μητρουσίου του καποδιστριακού δήμου. Το 2011 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το Δημοτικό Διαμέρισμα Μητρουσίου αντικαταστάθηκε από την Δημοτική Ενότητα Μητρουσίου του Καλλικρατικού Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Το 2019 με την εφαρμογή του Προγράμματος Κλεισθένης Ι, επανασυστάθηκε η Κοινότητα Μητρουσίου, ενώ με τον Νόμο 4804/2021 αντικαταστάθηκε από την Δημοτική Κοινότητα Μητρουσίου, που σήμερα υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Μητρουσίου του Δήμου Σερρών. Η Κοινότητα Μητρουσίου αποτελείται σήμερα από τους οικισμούς Μητρούσι και Κάτω Μητρούσι.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος