Το Α' Παμβορειοελλαδικό Φεστιβάλ Χορωδιών με την συμμετοχή του "Ορφέα" Σερρών, 10 Σεπτεμβρίου 1976

Εφημερίδα Μακεδονία, Φύλλο: 10/9/1976, Σελίδα: 2


Στις 10 Σεπτεμβρίου 1976, ξεκίνησε στην Έδεσα το Α' Παμβορειοελλαδικό Φεστιβάλ Χορωδιών, το οποίο διήρκεσε τρεις ημέρες. Στο φεστιβάλ συμμετείχε η μικτή χορωδία του "Ορφέα" Σερρών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Σταματίου. 

Η χορωδία  του «Ορφέα» Σερρών απέσπασε το δεύτερο βραβείο, ενώ το πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε σε καμία από τις συμμετέχουσες χορωδίες μιας και καμία χορωδία δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της επιτροπής.

Η εφημερίδα Μακεδονία έγραψε στις 10 Σεπτεμβρίου 1976:
Φεστιβάλ χορωδιών
Αρχίζει ἀπόψε στο στάδιο Εδέσσ το Α΄ παμβορειοελλαδικό χορωδιών, που διοργανώνει ἡ μακ κη εταιρία βαρείου Ελλάδος δήμος Εδέσσης. Η σημερινή περιλαμβάνει ἐμφάνιση των του εκπολιτιστικού ομίλου Γιαν «Η Πέλλα» (διευθυντής Δ. Χαρση δης), του ὠδείου Ναούσης διευ της Ηλίας Μόρας), του συλλόγου Αμυνταίου «Αμύντας» ( Δ. Μούσιος), του φιλεκ πέλης» (διευθυντής Ι. Δάνης) καὶ το ἑνώσεως Ποντίων Κιλκίς «ΟΙ [,,] μορφωτικοί Το φεστιβάλ θα συνεχισθή αύριο μ Νικολαΐδης την εμφάνιση έξη άλλων χορωδιακή.

Η εφημερίδα Μακεδονία επανήλθε επι του θέματος γράφοντας :
Φεστιβάλ Έδεσσας

Κατά τη διάρκεια της αποψινής, τελευταίας βραδιάς του πανβορειοελλαδικού φεστιβάλ χορωδιών, που διοργανώνεται στην Έδεσσα, θα εμφανιστούν οι χορωδίες του Ομίλου Αλεξανδρούπολης (με διευθυντή τον Χρήστο Γιαπαδόπουλο) και του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Ξάνθης (με διευθυντή τον Τηλέμαχο Μεταλληνό), με τις οποίες θα κλείσουν οι εμφανίσεις των δεκατεσσάρων χορωδιών ενηλίκων. Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν οι παιδικές χορωδίες του Ιερού Ναού Αναλήψεως (με διευθυντή τον Στέφανο Κωνσταντίνου) και της Αγίας Τριάδας (με διευθυντή τον Βασίλη Ξύδη).

Ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος, κ. Μάρτης, ο Νομάρχης Πέλλας, κ. Κιουπκιόλης, και ο Δήμαρχος Έδεσσας θα απονείμουν τα βραβεία στις νικήτριες χορωδίες, τα οποία θα συνοδεύονται από χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 50.000 δραχμών. Θα ακολουθήσει η απονομή διπλωμάτων στους μαέστρους των χορωδιών, καθώς και τιμητικές διακρίσεις σε παλαίμαχους της Βορείου Ελλάδος, όπως ο Μιχαήλ Χατζημιχαήλ, ο Μίμης Παπαδημητρίου και άλλοι.

Η βραδιά θα κλείσει με την εμφάνιση της μικτής χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτούσιο το κείμενο στην πιο κάτω φωτογραφία:

Εφημερίδα Μακεδονία, Φύλλο: 12/9/1976, Σελίδα: 8

Τέλος, για το θέμα αναφέρθηκε η εφημερίδα Μακεδονία και στις 14 Σεπτεμβρίου 1976:
Φεστιβάλ Έδεσσας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και κατάμεστο στάδιο της Έδεσσας, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το πρώτο πανβορειοελλαδικό φεστιβάλ χορωδιών, που διοργάνωσε η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Έδεσσας. Συμμετείχαν δεκαέξι χορωδίες, και το φεστιβάλ διήρκεσε τρεις ημέρες. Μετά από τις εμφανίσεις των συγκροτημάτων, ξεκίνησαν οι χορωδίες της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης, κλείνοντας τις εμφανίσεις των χορωδιών ενηλίκων. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι παιδικές χορωδίες της Αναλήψεως, της Αγίας Τριάδας και της Χριστιανικής Νεολαίας. Οι παιδικές χορωδίες εντυπωσίασαν με την επιλογή των μουσικών κομματιών και την καλή απόδοσή τους.

Μετά από διάλειμμα πέντε λεπτών, η κριτική επιτροπή αποφάσισε τα αποτελέσματα. Εκπρόσωπος της Μουσικής Εταιρείας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, με τον κύριο Δαφνομήλη, πρόεδρο της επιτροπής, να εκφράζει την ομόφωνη ευχή για περαιτέρω βελτίωση των χορωδιών και να συγχαίρει όλες τις συμμετέχουσες. Πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε, καθώς καμία χορωδία δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της επιτροπής. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Όμιλο Καλλιτεχνών Αλεξανδρούπολης με διευθυντή τον Χρήστο Γιαπαδόπουλο. Το τρίτο βραβείο δόθηκε στη Χορωδία του Ωδείου Νάουσας με διευθυντή τον Μόρα.

Έπαινος απονεμήθηκε στη Χορωδία του Εκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Αριστοτέλης» με διευθυντή τον Δάνη, ενώ ο έπαινος για την καλύτερη ανδρική χορωδία απονεμήθηκε στη Χορωδία του Σιδηροδρομικού Γυμναστικού Συλλόγου «Ο Θερμαϊκός» με διευθυντή τον Ηλία Νικολαΐδη. Στην κατηγορία των παιδικών χορωδιών, το πρώτο βραβείο δόθηκε στη Χορωδία της Αγίας Τριάδας με διευθυντή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, και ο πρώτος έπαινος στη Χορωδία της Αναλήψεως με διευθυντή τον Σταύρο Ξύδη. Ο δεύτερος έπαινος απονεμήθηκε στη Χορωδία της Χριστιανικής Νεολαίας με διευθυντή τον Βασίλη Βασιλείου.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Νομάρχη Πέλλης, κύριο Κιουπκιολή, τον εκπρόσωπο του Υπουργού Βορείου Ελλάδος, τον Νομάρχη Φλωρίνης, κύριο Ασπασίδη, και τον Στρατηγό Διοικητή της Έδεσσας, κύριο Παπαδάτο. Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε παλαίμαχους δασκάλους χορωδιών της Βορείου Ελλάδος, όπως οι Βασίλης Δόικας, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Αχιλλέας Βασιλειάδης, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην χορωδιακή μουσική.

Η βραδιά έκλεισε με την εκτός συναγωνισμού εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εκτέλεσε κομμάτια από το «Τραβιάτα», τον «Τροβατόρε» και την «Αΐντα» του Βέρντι, καθώς και το θριαμβικό εμβατήριο του Χαίντελ «Αλληλούια».

Την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτέλεσαν διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως η διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής Έλλη Νικολαΐδου, ο συνθέτης Νίκος Μάντακας, και ο λιμπρετίστας Δαφνομήλης.

Αυτούσιο το κείμενο στις πιο κάτω φωτογραφίες:
Εφημερίδα Μακεδονία, Φύλλο: 14/9/1976, Σελίδα: 2

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος