Εξελέγη επιτροπή από τις οργανώσεις του Ε.Α.Μ. με σκοπό να συναντήσει τον Βούλγαρο Στρατάρχη Φιοντόρ Τολμπούχιν, 26 Σεπτεμβρίου 1944
Φωτο αρχείου: Σέρρες
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1944, επιτροπή από τις οργανώσεις του Ε.Α.Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) εξελέγη με σκοπό να συναντήσει τον Στρατάρχη Τολμπούχιν (Tolbuhin). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αναχώρηση του Βουλγαρικού στρατού, ο οποίος παρέμενε ακόμη στην περιοχή των Σερρών.
Οι ρέκτες της ιστορίας γνωρίζουν πως όταν ο στρατηγός Τολμπούχιν εισέβαλε στην Βουλγαρία εκδιώκοντας τους Γερμανούς αλλά και την κυβέρνηση που συνεργαζόταν μαζί τους, τον επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ, ζητώντας του να συνεχίσει την προέλασή του και στην χώρα μας. Ο σοβιετικός στρατηγός όχι μόνο αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά με μία «μαγική» κίνηση, βάπτισε τις βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία «απελευθερωτικό στρατό», επιβάλλοντας έτσι την αποχώρησή τους, χωρίς να πέσει ούτε μία ντουφεκιά εκ μέρους του ΕΛΑΣ που έβλεπε τους χθεσινούς του εχθρούς, να μεταμορφώνονται σε σημερινούς του «συντρόφους».
Μπορεί να ειπωθεί ότι η ηγεσία του ΚΚΕ περίμενε ο σοβιετικός στρατός του στρατάρχη Τολμπούχιν να μπει στην Ελλάδα, γεγονός που θα επέτρεπε στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ να καταλάβουν την εξουσία χωρίς τον κίνδυνο να συγκρουσθούν με τα βρετανικά στρατεύματα. Σχετικά με την προέλευση του σοβιετικού στρατού, να σημειώσω ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 1944 ο β΄ Γραμματέας του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Dobri Trpesev έφθασε στην Ανατολική Μακεδονία και σε συνάντηση με τον Γιώργη Ερυθριάδη, μέλος του γραφείου Μακεδονίας του ΚΚΕ, ανέφερε ότι το β΄ Βουλγαρικό Σώμα Στρατού τελεί πλέον υπό τις διαταγές του Τολμπούχιν και θα συνεχίσει να παραμένει στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Γερμανών στην Ελλάδα. Ο Ερυθριάδης επισκέφτηκε τη Σόφια και συναντήθηκε με τον Τολμπούχιν και με υπουργούς της βουλγαρικής κυβέρνησης, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα όσα είχε αναφέρει ο Trpesev. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου περίπου 250 αξιωματικοί και στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού έφθασαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλώνοντας ότι έχουν εντολή να περιμένουν εκεί τις μονάδες τους. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1944, ο Ερυθριάδης ζήτησε από το στρατάρχη Τολμπούχιν την αποστολή σοβιετικού στρατού στη Θράκη και τη Μακεδονία, προκειμένου να αποκόψει τη μετάβαση των Γερμανών από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία.16 Σε τηλεγράφημά του προς τον Στρίγκο και τον Βαφειάδη, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 1944, ανέφερε ότι 250 Ρώσοι στρατιώτες είχαν ήδη φθάσει στην Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα και αναμένονταν νέες δυνάμεις για την πιθανή ανάληψη επιχειρήσεων για απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.17 Ο Ερυθριάδης πίστευε ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι ο σοβιετικός στρατός θα προέλαυνε προς την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι εκτός από τον Ερυθριάδη και η υπόλοιπη ηγεσία του ΚΚΕ, είχε την εντύπωση ότι με τη βοήθεια του σοβιετικού στρατού θα καταλάμβαναν την εξουσία.