Στήθηκε αστυνομικό τμήμα απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο στις Σέρρες, 8 Σεπτεμβρίου 1906

Φωτό αρχείου : Το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου Σερρών το 1907.
Απο δεξιά: Ιωάν. Χασιώτης (Κόρτης) λοχαγός πυροβολικού,
Θεόδ. Ασκητής, διερμηνέας (Προξ. Θεσ/νίκης) δολοφονήθηκε 9.2.1908 από τους κομιτατζήδες
Δημοσθ. Φλωριάς (Νούτσιος) υπολοχαγός - γραμματέας (1906-1908) και
Αντ. Σακτούρης (καθισμένος) πρόξενος (1904-1909)

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1906 ένα αστυνομικό τμήμα στήθηκε ακριβώς απέναντι από τον τοίχο του ελληνικού προξενείου στις Σέρρες. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στους Σερραίους, καθώς φοβούνταν το ενδεχόμενο σύλληψης αν πλησίαζαν το κτίριο.

Το υποπροξενείο στεγάζονταν δίπλα από την Παλαιά Μητρόπολη των
Αγίων Θεοδώρων. Ηταν το στήριγμα του ελληνικού πληθυσμού της Ανατολικής Μακεδονίας και η ψυχή του Μακεδονικού Αγώνα .» Ήταν το εθνικό αρχηγείο της Ανατολικής Μακεδονίας και ενδιαφέρονταν μέρα νύκτα με
αδιάκοπη επαγρύπνηση. Το προξενείο δρούσε εθνικά σε όλους τους τομείς,
παρότι παρακολουθούσαν οι Τούρκοι στενά.

Η μεγάλη εθνική δράση του προξενείου στις Σέρρες το κατέστησε στόχο επιθέσεων από διάφορες δυνάμεις. Η Τουρκία, η Γαλλία, η Αγγλία και η Βουλγαρία προσπάθησαν να καταπνίξουν τη δράση του προξενείου. Οι Βούλγαροι επιδίωξαν ακόμη και να δολοφονήσουν τους προξένους, ενώ συκοφάντησαν επανειλημμένα τους προξένους και τους γραμματείς του προξενείου των Σερρών, απαιτώντας την εσπευσμένη μετάθεσή τους.

Ο στρατάρχης Ιμπραήμ Πασάς, επικεφαλής των στρατευμάτων των τριών βιλαετίων στις Σέρρες, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ελληνικό προξενείο και τους προξένους του. Επικαλούνταν την απομάκρυνση του υποπρόξενου Τσαμαδού και του βοηθού του, λοχαγού Κουρέβελη, καυχιούμενος ότι και αυτοί οι αξιωματούχοι θα βρουν τη θέση τους μακριά, υπονοώντας ότι η επιρροή τους θα μειωνόταν μέσω της απομάκρυνσής τους.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 1906, ο διοικητής των Σερρών επέβαλε αυστηρά μέτρα κατά της ελληνικής παρουσίας στην πόλη. Συγκεκριμένα, απαγόρευσε στον μητροπολίτη να προσλάβει δάσκαλο με ελληνική υπηκοότητα. Επιπλέον, ζήτησε την παύση του γυμνασιάρχη Αθανάσιου Φυλακτού, του γυμναστή Σπηλιόπουλου και του μουσικοδιδάσκαλου Ν. Παπαναστασόπουλου για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα, απαγορεύτηκε στους δασκάλους να έχουν οποιαδήποτε επαφή με το ελληνικό προξενείο.

Η σύλληψη του καβάση (τοπικού υπαλλήλου του προξενείου) πυροδότησε ένταση χωρίς προηγούμενο στις Σέρρες, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την απομάκρυνση του Έλληνα Υπρόξενο των Σερρών Τσαμαδού Μιχαήλ μέσω συνεχών διαβημάτων. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν εμπόδια στην επικοινωνία των Ελλήνων κατοίκων των Σερρών, οι οποίοι ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, με το προξενείο. Αυτό οδήγησε την ελληνική πλευρά σε σθεναρή αντίδραση.

Τελικά, όταν τα εμπόδια άρθηκαν, ο Τσαμαδός αναχώρησε "επ' αδεία" από τις Σέρρες στις 25 Νοεμβρίου/8 Δεκεμβρίου ως ένδειξη καλής θέλησης για την εξομάλυνση της κατάστασης. Στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης είχαν προηγηθεί και επισκέψεις μεταξύ του Τσαμαδού και του Οθωμανού μουτεσαρίφη.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος