Ξεκίνησε το ξήλωμα της μεταλλικής γέφυρας τύπου Bailey στη Βυρώνεια
Ξεκίνησε το ξήλωμα της μεταλλικής γέφυρας τύπου Bailey στη Βυρώνεια, του Δήμου Σιντικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Το ξήλωμα αυτού του είδους γέφυρας που πλέον δεν είναι σε χρήση έχει προγραμματιστεί αρκετά χρόνια πριν αλλά καθυστέρησε αρκετά
Η συγκεκριμένη γέφυρα Bailey, βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Βυρώνειας-Γονίμου, κοντά στη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα,
Η γέφυρα αυτή, που κατασκευάστηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1945, ήταν λυόμενη και είχε τοποθετηθεί προσωρινά για τη διέλευση οχημάτων και ανθρώπων από ποτάμια.
Ιωσήφ Παναγιωτίδης : Ποιος ξηλώνει αυτήν την ώρα την παλαιά ιστορική γέφυρα BAILEY της Βυρώνειας ;;; Να παρέμβει ΑΜΕΣΑ ο δήμαρχος με ασφαλιστικά
μέτρα !!!
SOS
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ !!
Παράλυτά από την μια η γέφυρα εδω και δεκαετίες είναι παρατημένη στο έλεος του θεού, δίχως την παραμικρή αξιοποίηση. Από την άλλη σύμφωνα με τα λεγόμενα του τέος Δημάρχου Σιντικής (όταν ήταν ακόμη Δήμαρχος) η περιφέρεια σχεδίαζε την χρησιμοποίηση αυτων των γεφυρών για να καλύψει ανάγκες σε άλλες περιοχές και σημεία όπως αυτά στα οποία υπάρχουν "ιρδανδικές γέφυρες" οι οποίες είναι αρκετά επικίνδυνες.
Μια τέτοια είναι και η ιρλανδική γέφυρα στο Σιδηρόκαστρο η οποία έχει γίνει θέμα αρκετές φορές, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο, η γέφυρα από την Βυρώνεια να τοποθετηθεί στο Σιδηρόκαστρο.
Η Γέφυρα Μπέιλι (αναφερόμενη και ως Μπέλεϋ) είναι είδος μεταφερόμενης, προκατασκευασμένης γέφυρας. Αναπτύχθηκε στη Βρετανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς και γνώρισε εκτεταμένη χρήση από το Σώμα Μηχανικού τόσο του Βρετανικού όσο και του Αμερικάνικου στρατού.
Κατασκευή
Επινοήθηκε από τον Ντόναλντ Μπέιλι, πολιτικό μηχανικό και υπάλληλο του Υπουργείου Πολέμου της Βρετανίας, ο οποίος είχε σαν χόμπι την κατασκευή μοντέλων γεφυρών. Ο Στρατάρχης Μοντγκόμερυ, Διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε δηλώσει πως «Χωρίς τη γέφυρα Μπέιλι, δεν θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».
Το πλεονέκτημα αυτού του είδους γέφυρας είναι ότι για την συναρμολόγησή της δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία ή βαρύς εξοπλισμός. Τα στοιχεία της γέφυρας, κατασκευασμένα από υλικά όπως ξύλο και μέταλλο είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μεταφέρονται άνετα με φορτηγά, καθώς και να αποτίθενται στην τελική θέση συναρμολόγησης με χρήση μόνο μυϊκής δύναμης. Οι γέφυρες είχαν αντοχή αρκετή ώστε να μπορούν να τις διαβαίνουν τανκς. Η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα κατά την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, καθώς και για τη δημιουργία προσωρινών διαβάσεων πεζών και οχημάτων.