Το ΔΝΤ δεν έφυγε ποτέ, η κρίση το ίδιο, ζούμε σε "κατοχή"

Στο θέμα έχουμε αναφερθεί αλλά ουδείς έδωσε σημασία. Για αυτούς που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα είναι λογικό. Για αυτούς που έχουν και διαμαρτύρονται δεν είναι. Λες και η χώρα κοιμάτε ή ζει στο δικό της ροζ συννεφάκι, 

Το ΔΝΤ "φεύγοντας" από την χώρα .....δεν έφυγε ποτέ μιας και άφησε παρατηρητές που μόνο παρατηρητές δεν είναι. Η κρίση που περάσαμε ... όχι δεν την περάσαμε και είναι εδώ. Τα κατοχικά χρόνια που ζούμε μπορεί να μην είναι προϊόν πολέμου αλλά σίγουρα είναι προϊόν οικονομικού πολέμου και χάσαμε.

Τα πάρτυ για την έξοδο από την κρίση και οι φαμφάρες για οικονομική ανάπτυξη είναι το απόλυτο θέατρο. Φυσικά όπως σε κάθε "κατοχή" κάποιοι έχουν κέρδος.

Αλλά ας αφήσουμε τις γενικές αναφορές και ας περάσουμε στην "οικονομία" μας, που είναι πολύ χειρότερη από το 2011.

Νέα αύξηση του συνολικού δημοσίου χρέος της χώρας καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 407 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος Ιουνίου 2024 είχε φτάσει τα 407,059 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση των 537 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2023, όταν το χρέος είχε ανέλθει σε 406,522 δισ. ευρώ, επισημαίνει την ανοδική τάση.

Το 2023 η πραγματική τιμή του χρέους υπερέβη τον προγραμματισμένο στόχο κατά 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών είχε στόχο το ακαθάριστο χρέος να φτάσει τα 401 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό ποσό ανήλθε σε 406,522 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο κατά 5,52 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το συνολικό χρέος θα έπρεπε να φτάσει το 180,0% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 182,5% του ΑΕΠ.

Το χρέος της χώρας υπερπήδησε για πρώτη φορά το όριο των 400 δισ. ευρώ το 2022, όταν το συνολικό ποσό διαμορφώθηκε σε 400,228 δισ. ευρώ από 388,34 δισ. ευρώ το 2021, και συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Για το 2024, ο στόχος είναι να περιοριστεί το χρέος στα 401 δισ. ευρώ και να μειωθεί στο 171,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στα μέσα του 2024, το χρέος υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο κατά 5,5 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί η μείωση του χρέους από 407 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στα 401 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο, απαιτούνται σημαντικές πρόωρες αποπληρωμές ομολόγων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στο Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης. Για τον υπολογισμό του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο παρακολουθείται από την Κομισιόν και άλλους φορείς, πρέπει να αφαιρεθούν:

Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, που εκτιμώνται σε 25,5 δισ. ευρώ.
Το χρέος των νομικών προσώπων, κέρματα κ.λπ., μείον τις επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, που υπολογίζεται σε 19,5 δισ. ευρώ για φέτος.
Με την αφαίρεση αυτών των ποσών, το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 356 δισ. ευρώ ή 152,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.

Οπότε με βάση τα παραπάνω και τους στόχους της Κυβέρνησης μην περιμένετε καμία μείωση στις τιμές, απεναντίας η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος