Άγιος Νινιάν, 16 Σεπτεμβρίου

Ο Νίνιαν ήταν ένας χριστιανός άγιος, ο οποίος αναφέρεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα ως πρώιμος ιεραπόστολος μεταξύ των Πικτών, που ζούσαν στα σημερινά εδάφη της Σκωτίας. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι γνωστός ως ο «Απόστολος των Νότιων Πικτών», και υπάρχουν πολλές αφιερώσεις σε αυτόν σε περιοχές της Σκωτίας με κληρονομιά Πικτών, στα Σκωτικά Χαμηλά, καθώς και σε τμήματα της Βόρειας Αγγλίας με βορθουμβριανή κληρονομιά. Στη Σκωτία είναι επίσης γνωστός ως Ρίνγκαν, και στη Βόρεια Αγγλία ως Τρίνιαν.

Το μεγαλύτερο προσκύνημα του Νίνιαν βρισκόταν στο Γουάιθορν, στην περιοχή Γκάλογουεϊ, όπου συνδέεται με την Κάντιντα Κάσα (λατινικά για το «Λευκό Σπίτι»). Δεν είναι γνωστά στοιχεία για τις διδασκαλίες του, και δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη αρχή για πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του.

Η ταυτότητα του Νίνιαν είναι αβέβαιη, και οι ιστορικοί έχουν ταυτίσει το όνομά του με άλλες ιστορικές προσωπικότητες. Μια δημοφιλής υπόθεση που πρότεινε ο ερευνητής και καθηγητής Κελτικών Σπουδών Τόμας Όουεν Κλάνσι, υποστηρίζει ότι ο Νίνιαν μπορεί να ταυτιστεί με τρεις άλλες ιστορικές μορφές: τον Άγιο Φιννιανό του Μόβιλ, τον Άγιο Φιννιανό του Κλονάρντ και τον Άγιο Φινμπάρ του Κορκ. Οι γλωσσικές παραλλαγές στις περιοχές που συνδέονται με καθέναν από τους αγίους έχουν δώσει ενδείξεις ότι ο Νίνιαν, όπως διασώζεται στη λογοτεχνική παράδοση, προέρχεται από αυτήν την προσωπικότητα.

Ιστορικό Οι Νότιοι Πίκτες, για τους οποίους θεωρείται ότι ήταν ο απόστολος ο Νίνιαν, ήταν οι Πίκτες που ζούσαν νότια των βουνών Mounth, τα οποία διασχίζουν τη Σκωτία βόρεια των Firths of Clyde και Forth. Είναι γνωστό ότι ήταν κάποτε χριστιανοί, από μια αναφορά του 5ου αιώνα από τον Άγιο Πατρίκιο στην επιστολή του προς τον Κοροτικό, όπου τους αναφέρει ως «αποστάτες Πίκτες». Ο Πατρίκιος δεν θα μπορούσε να αναφέρεται στους Βόρειους Πίκτες, οι οποίοι προσηλυτίστηκαν από τον Άγιο Κολόμπα τον 6ο αιώνα, γιατί εκείνοι δεν ήταν ακόμα χριστιανοί και δεν θα μπορούσαν να ονομαστούν «αποστάτες». Η Νορθουμβρία είχε ιδρύσει επισκοπή μεταξύ των Νότιων Πικτών στο Abercorn το 681, υπό τον επίσκοπο Trumwine. Αυτή η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε λίγο μετά τη νίκη των Πικτών επί των Νορθουμβριανών στη Μάχη του Dun Nechtain το 685.

Ο χριστιανισμός άνθιζε στην περιοχή Γκάλογουεϊ τον 6ο αιώνα. Μέχρι την αναφορά του Bede το 731, οι Νορθουμβριανοί είχαν μια αδιάκοπη σχέση με την περιοχή για έναν αιώνα ή και περισσότερο, ξεκινώντας από το προκάτοχο κράτος της Νορθουμβρίας, τη Βερνίκια. Η πλήρης φύση της σχέσης είναι αβέβαιη. Την ίδια εποχή, η Νορθουμβρία ίδρυε επισκοπές στη σφαίρα επιρροής της, υποτελείς στον αρχιεπίσκοπο της Νορθουμβρίας στο Γιορκ. Μία από αυτές τις επισκοπές ιδρύθηκε στο Γουάιθορν το 731, και η αναφορά του Bede υποστηρίζει τη νομιμότητα της νέας νορθουμβριανής επισκοπής. Το όνομα Βερνίκιο hwit ærn είναι αγγλοσαξωνικό για το λατινικό candida casa, ή «λευκό σπίτι» στα σύγχρονα αγγλικά, και έχει επιβιώσει ως το σύγχρονο όνομα του Γουάιθορν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη σύνδεση του ιστορικού αρχείου με το πρόσωπο που ήταν ο Νίνιαν του Bede. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Bede, ως αξιόπιστος ιστορικός, είναι απίθανο να επινόησε τον Νίνιαν χωρίς κάποια βάση στο ιστορικό αρχείο, σε συνδυασμό με την αυξημένη γνώση των πρώιμων αγίων της Ιρλανδίας και των πρώιμων χριστιανικών συνδέσεων του Γουάιθορν, έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιστημονικές προσπάθειες για να βρεθεί η βάση του Bede. Ο James Henthorn Todd, στην έκδοση του 1855 του Leabhar Imuinn (Το Βιβλίο των Ύμνων της Αρχαίας Εκκλησίας της Ιρλανδίας), πρότεινε ότι ήταν ο Φιννιανός του Μόβιλ, και αυτή η άποψη έχει κερδίσει έδαφος στους σύγχρονους μελετητές.

Παραδοσιακή ιστορία Η πρώτη αναφορά του Νίνιαν του Γουάιθορν βρίσκεται σε ένα μικρό απόσπασμα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Λαού των Αγγλικών από τον νορθουμβριανό μοναχό Bede γύρω στο 731. Το ποίημα Miracula Nyniae Episcopi του 8ου αιώνα καταγράφει μερικά από τα θαύματα που του αποδίδονται. Μια Βιογραφία του Αγίου Νίνιαν γράφτηκε γύρω στο 1160 από τον Αιλρέδο του Ριβαούλ, και το 1639 ο James Ussher συζητά τον Νίνιαν στο Brittanicarum Ecclesiarum Antiquitates. Αυτές είναι οι πηγές πληροφόρησης για τον Νίνιαν του Γουάιθορν, και όλες παρέχουν φαινομενικά αθώες προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή του. Ωστόσο, δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη ιστορική απόδειξη που να υποστηρίζει καμία από τις ιστορίες τους, και όλες οι πηγές είχαν πολιτικές και θρησκευτικές ατζέντες που εξυπηρετούσαν με τις αναφορές τους στον Άγιο Νίνιαν.
Ερείπια του παρεκκλησίου του Αγίου Νινιάνου στο Whithorn.

Η παράδοση υποστηρίζει ότι ο Νίνιαν ήταν Βρετανός που είχε σπουδάσει στη Ρώμη, ότι ίδρυσε επισκοπή στην Κάντιντα Κάσα στο Γουάιθορν, ότι την ονόμασε προς τιμήν του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ, ότι προσηλύτισε τους Νότιους Πίκτες στον χριστιανισμό, και ότι είναι θαμμένος στο Γουάιθορν.

Από τότε που ο Άγιος Νίνιαν απέκτησε φήμη, πολλές εκκλησίες και αφιερώματα υπάρχουν στην Σκωτία και στη Βόρεια Αγγλία, ακόμα και σε περιοχές της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, όπου η επιρροή του έχει μείνει ζωντανή.

Αγιοποίηση και γιορτές Η γιορτή του Αγίου Νίνιαν εορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου, τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία, καθώς και από την Αγγλικανική και την Επισκοπική Εκκλησία της Σκωτίας. Οι πιστοί συγκεντρώνονται στην περιοχή του Γουάιθορν κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη του και να κάνουν προσκύνημα στο μέρος που θεωρείται ότι υπήρξε η βάση των δραστηριοτήτων του. Η Κάντιντα Κάσα στο Γουάιθορν θεωρείται ότι ήταν το μοναστήρι και η έδρα του.

Ιστορικές έρευνες και προσεγγίσεις Η ιστορία του Αγίου Νίνιαν έχει παραμείνει αντικείμενο έρευνας για ιστορικούς και θεολόγους. Η σύγχρονη έρευνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη μελέτη της ταυτότητας και του ρόλου του ως ιεραπόστολου μεταξύ των Πικτών. Μερικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι ιστορικές αναφορές στον Άγιο Νίνιαν μπορεί να έχουν προέλθει από σύγχυση με άλλους τοπικούς αγίους, όπως τον Άγιο Φιννιανό, ο οποίος ήταν επίσης ενεργός ιεραπόστολος στην περιοχή εκείνη την περίοδο.


Υπάρχουν αφιερώματα στον Άγιο Νίνιαν στο Ανατολικό Ντόνεγκαλ και το Μπέλφαστ. Μία περιοχή κοντά στην ακτή του Belfast Lough ονομαζόταν παραδοσιακά Σημείο του Αγίου Νίνιαν, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο ιεραπόστολος προσάραξε μετά από ένα ταξίδι από τη Σκωτία. Αυτές οι συνδέσεις αντανακλούν την ισχυρή κληρονομιά των Ουλστερ-Σκώτων σε αυτές τις περιοχές της Ουλστερ.

Υπάρχουν επίσης αφιερώματα στον Νίνιαν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου υπάρχει σκωτική κληρονομιά, όπως η Νέα Σκωτία. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νίνιαν βρίσκεται στην Αντιγκόνις της Νέας Σκωτίας.

Παρατηρείται μια εμφανής έλλειψη αφιερωμάτων στα Υψίπεδα της Σκωτίας και τα Νησιά, εκτός από τον Κιλνίνιαν και την Άγια Πηγή του Αγίου Νίνιαν του Ορθόδοξου Μοναστηριού του Μαλ στο Νησί του Μαλ.

Στη σύγχρονη εποχή, η εκκλησία του Αγίου Νίνιαν και Τριδούανα στο Εδιμβούργο είναι μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, που χτίστηκε το 1932 και είναι αφιερωμένη στον Νίνιαν. Ο Άγιος Μαρτίνος και ο Άγιος Νίνιαν είναι μια Καθολική εκκλησία στο Ουίθορν, χτισμένη μεταξύ 1959 και 1960 στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Γκάλογουεϊ. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Χάρι Στιούαρτ Γκούντχαρτ-Ρέντελ (1887–1959).

Η 16η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Ημέρα του Αγίου Νίνιαν. Ο Νίνιαν τιμάται στην Αγγλικανική Εκκλησία και την Επισκοπική Εκκλησία την ίδια ημέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος