Αγία Εντίθ (Edithac), 16 Σεπτεμβρίου

Σήμερα εορτάζει σύμφωνα με τους συναξαριστές η Αγία Edithac για την οποία δεν έχουν βρεθεί πληροφορίες, ούτε παρέχοντε από άλλους ιστότοπους. Φυσικά, οι πληροφορίες υπάρχουν, Πρόκειται για την Αγία Εντίθ (Edith) που γιορτάζουν σήμερα και οι καθολικοί.
Ζωγραφια της Edut του 1605

Η Έντιθ (Edith) του Γουίλτον (περ. 961– περ. 984) ήταν Αγγλίδα αγία, μοναχή και μέλος της κοινότητας στο Αβαείο του Γουίλτον και κόρη του Έντγκαρ, Βασιλιά της Αγγλίας (r 959–975) και Saint Wulfthryth. Οι γονείς της Edith μπορεί να ήταν παντρεμένοι και ο Έντγκαρ μπορεί να απήγαγε τον Γουλφθράιθ από το Αββαείο του Γουίλτον, αλλά όταν η Edith ήταν βρέφος, η Γούλφθριθ επέστρεψε με την Edith και ο γάμος τους διαλύθηκε. Η Edith και η μητέρα της παρέμειναν στο Γουίλτον για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Μινιατούρα της Edith του 13ου αιώνα.

Όπως και η μητέρα της, η Edith σπούδασε στο Wilton. Από νεαρή ηλικία, η Edith επέλεξε να μπει στη θρησκευτική ζωή, αν και είναι αβέβαιο αν έγινε καλόγρια ή κοσμικό μέλος της κοινότητας του Γουίλτον. Ο Goscelin, ο οποίος ολοκλήρωσε την αγιογραφία της γύρω στο 1080, αναφέρει ότι η Edith «ντυνόταν πάντα υπέροχα» επειδή αντικατόπτριζε την ιδιότητά της ως μέλους της βασιλικής οικογένειας και επειδή ήταν υποχρεωμένη να εκπληρώσει ορισμένους ρόλους για να εξασφαλίσει τη συνεχιζόμενη βασιλική προστασία του Wilton. κοινότητα. Ο Goscelin στήριξε το Vita του στην προφορική μαρτυρία των μοναχών Wilton και της ηγουμένης τους, καθώς και σε υπάρχουσες γραπτές πηγές. Το έργο ήταν αφιερωμένο στον Lanfranc, τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury.

Όταν ήταν 15 ετών, ο πατέρας της Edith της πρότεινε τη θέση της ηγουμένης τριών μοναστηριών, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Το 978, μετά τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού της, Εδουάρδου του Μάρτυρα, μπορεί να της προσφέρθηκε ο αγγλικός θρόνος, τον οποίο επίσης αρνήθηκε.

Το 984, η Edith κατασκεύασε ένα παρεκκλήσι στο Wilton Abbey αφιερωμένο στον St Denys. Το παρεκκλήσι καθαγιάστηκε από τον Άγιο Ντάνσταν, τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, ο οποίος φέρεται να προείπε τον επικείμενο θάνατό της και ότι ο αντίχειρας στο δεξί της χέρι θα παρέμενε αδιάφθορος. Πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα, σε ηλικία 23 ετών, στις 16 Σεπτεμβρίου 984 και θάφτηκε στο παρεκκλήσι που έχτισε όπως της είχε δώσει οδηγίες. Ο Ντάνσταν προήδρευσε στη μετάφρασή της, που έγινε στις 3 Νοεμβρίου 987. ο αντίχειράς της, όπως είχε προβλέψει ο Ντάνσταν, δεν είχε αποσυντεθεί.

Ελάχιστα θαύματα της αποδόθηκαν που υποστήριξαν την αγιοποίηση της Edith και η λατρεία της δεν έγινε δημοφιλής και διαδεδομένη για 13 χρόνια μετά το θάνατό της. Πολλά από τα θαύματα που αναφέρθηκαν αργότερα επικεντρώθηκαν στην προστασία των λειψάνων της Edith και της περιουσίας που ανήκε στην κοινότητα του Γουίλτον, συχνά βίαια αντίποινα εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να τα πάρουν ή να τα κλέψουν. Η υποστήριξη της ανάδειξης της Edith στην αγιότητα τόσο από τις κοσμικές όσο και από τις θρησκευτικές αρχές είχε πιθανώς πολιτικά κίνητρα, προκειμένου να εδραιώσουν τη δύναμή τους και να συνδεθούν με τους απογόνους του βασιλιά Έντγκαρ. Η γιορτή της είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.

Γέννηση και παιδική ηλικία
Η Edith γεννήθηκε γύρω στο 961 στο βασιλικό χωριό στο Κέμσινγκ, στο Κεντ της Αγγλίας. Ήταν κόρη του βασιλιά Έντγκαρ και της Γούλφθριθ, η οποία ήταν ευγενής, έλαβε την εκπαίδευσή της στο Αβαείο του Γουίλτον και αργότερα έγινε ηγουμένη του. Τα αδέρφια της, Εδουάρδος ο Μάρτυρας και Έθελρεντ Β', διαδέχτηκαν και οι δύο τον πατέρα τους ως βασιλιάς. Η Barbara Yorke αναφέρει ότι ο Goscelin, ο αγιογράφος της Edith, είναι ασαφής σχετικά με την ακριβή ημερομηνία γέννησής της. Ο Yorke αναφέρει επίσης ότι οι σύγχρονοι μελετητές είναι αβέβαιοι σχετικά με την κατάσταση του Wulfthryth. Ο Goscelin δηλώνει ότι η Wulfthryth ήταν η σύζυγος του Edgar και η Yorke αποκαλεί τη Wulfthryth τη δεύτερη σύζυγό του, αλλά η Susan J. Ridyard αποκαλεί τη Wulfthryth "σύζυγο ή παλλακίδα" και το Oxford Dictionary of Saints αποκαλεί τη Wulfthryth παλλακίδα του. Όταν η Edith ήταν βρέφος, ο γάμος των γονιών της διαλύθηκε, είτε το 963 είτε το 964, κάτι που επέτρεψε στον Έντγκαρ να ξαναπαντρευτεί και επέτρεψε στον Γούλφθριθ να γίνει ηγουμένη του Γουίλτον λίγο μετά τη γέννηση της Edith Ο Goscelin αποκαλεί τη Wulfthryth «μια αδερφή που κάποτε ήταν γυναίκα [του Έντγκαρ]».

Η Edith αφιερώθηκε στην είσοδο στη θρησκευτική ζωή στο Wilton σε ηλικία δύο ετών. Η Goscelin περιγράφει μια τελετή, την οποία η Yorke αποκαλεί "μια σημαντική κρατική περίσταση", στην οποία παρευρέθηκε ο πατέρας της και άλλοι βασιλικοί αξιωματούχοι. Η Stephanie Hollis πιστεύει ότι η Edith παρέμεινε λαϊκό μέλος της κοινότητας, αν και ο Hollis προτείνει ότι η ιδιότητα της Edith ως μέλους της κοινότητας Wilton ήταν «διφορούμενη». Σύμφωνα με τον Goscelin, όταν η Edith ήταν δύο ετών, ο πατέρας της την επισκέφτηκε στο Wilton και της χάρισε τα καλύτερα ρούχα και κοσμήματα που φορούσαν οι βασιλιάδες, ενώ η μητέρα της έβαζε μπροστά της θρησκευτικά αντικείμενα. Ο Goscelin λέει ότι η Edith διάλεξε αυτό που της πρόσφερε η μητέρα της. Ο Ridyard θεωρεί την ιστορία του Goscelin για την Edith παρόμοια με πολλές ιστορίες που διηγούνται οι αγιογράφοι, για να τονιστεί τόσο η βασιλική ιδιότητα πολλών αγίων όσο και η επιλογή τους να την αποκηρύξουν για τη θρησκευτική ζωή. Ο Ridyard αναφέρει ότι η Goscelin τονίζει αυτό το περιστατικό, μαζί με μεταγενέστερες ιστορίες με την ανησυχία και την υπηρεσία της σε εγκληματίες, ασθενείς και άπορους, για να δείξει την ταπεινοφροσύνη της Edith. Ο Έντγκαρ κανόνισε για την Edith την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στο Γουίλτον, απασχολώντας «δύο ξένους ιερείς», Ράντμποντ του Ράιμς και Μπένο του Τρίερ.

Καριέρα
Ντυθείτε και απαντήστε στην κριτική
Σύμφωνα με τον Goscelin, η πλούσια και περίτεχνη γκαρνταρόμπα της Edith δικαιώθηκε όταν ένα κερί έπεσε κατά λάθος σε ένα σεντούκι που φύλαγε τα ρούχα της. το σεντούκι κάηκε, αλλά τα ρούχα της παρέμειναν ανέγγιχτα και το σεντούκι παρέμεινε στο μοναστήρι ως υπενθύμιση του θαύματος. «Είχε σχεδιάσει και κεντήσει, μια δεξιότητα που οι αριστοκρατικές γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν σε μοναστήρια όπως η Wilton την έμαθαν μαζί με τον γραμματισμό, τις γλώσσες και τις τέχνες. Η Edith φορούσε το ένδυμα σε ειδικές περιστάσεις, όπως η υποδοχή των βασιλιάδων ή των επισκόπων και τις ημέρες των μεγάλων εορτών.

Σύμφωνα με τον Hollis, ο Goscelin αναφέρει ότι η Edith ήταν υποχρεωμένη να φορά ωραία ρούχα λόγω της υψηλής της θέσης και προκειμένου να διατηρήσει την αιγίδα του Wilton από την αυλή, την οποία ο Hollis δηλώνει «θα μπορούσε να συναγωνιζόταν μια βασιλική αυλή στην επίδειξη της ευμάρειας της». Άλλες εκδηλώσεις της θέσης και της ευμάρειας της Edith ήταν ο σχεδιασμός της και η δημιουργία εκκλησιαστικών αμφίων, «μια μεταλλική κασετίνα για τη θέρμανση του νερού του μπάνιου της», η κατοχή της σε ένα θηριοτροφείο εξωτικών ιθαγενών και εισαγόμενων ζώων που τοποθετήθηκαν στον βόρειο τοίχο του μοναστηριού. και την ανοικοδόμηση του μοναστηριού από τη μητέρα της, που περιελάμβανε ένα παρεκκλήσι που χτίστηκε και σχεδιάστηκε από την Edith. Η Yorke επιμένει, ωστόσο, ότι φαινόταν ότι «σε όλες τις εξωτερικές εμφανίσεις ντυνόταν σαν ταιριαστό πριγκίπισσα και όχι ειδική στην ταπεινοφροσύνη» Ο Yorke δηλώνει ότι παρά τους ισχυρισμούς του Goscelin ότι η Edith και η Wulfthryth απαρνήθηκαν τον πλούτο και την κατάστασή τους, δεν εγκατέλειψαν κανένα από τα δύο. Αντίθετα, διατήρησαν τον ιδιωτικό τους πλούτο, μια κοινή πρακτική των βασιλιάδων που διέμεναν σε μοναστήρια και μοναστήρια, με τα οποία μπορούσαν να αγοράσουν κειμήλια και να χρηματοδοτήσουν ακριβά οικοδομικά προγράμματα.

Η Katie Ann-Marie Bugyis αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Goscelin, η Edith αντέγραψε ένα εγχειρίδιο προσευχών που χρησιμοποιήθηκε στο Wilton Abbey, το οποίο διατήρησαν οι μοναχές εκεί, μαζί με τα λείψανά της. Ο Goscelin επαίνεσε την Edith για τα πολλά ταλέντα της, τα οποία περιελάμβαναν μουσική, κέντημα, καλλιγραφία, ζωγραφική, γραφή, σύνθεση, προσευχή, καθώς και «μια φλογερή διάνοια στην ανάγνωση». Ο Χόλις αποκαλεί τον τρόπο ντυσίματος της Edith «προφανώς συνηθισμένο», λέγοντας την ιστορία του Γκόσσελιν για την Edith που βοηθούσε τους εργάτες που έχτισαν το παρεκκλήσι της κουβαλώντας πέτρες στα μανίκια της. Η Goscelin επιμένει ότι τα ωραία της ρούχα, η ενασχόλησή της με τη βασιλική πολιτική και οι περιοδικές επισκέψεις της στην αυλή του πατέρα της δεν την έκαναν λιγότερο προσιτή στον «κοινό λαό».

Πολιτική και θρησκευτική επιρροή
Οι ιστορίες της πολιτικής της περιόδου αναφέρουν μόνο εν παρόδω την Edith, αλλά ο Γιορκ υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί του Γκόσσελιν στη Βιογραφία της Edith ότι αυτή και η μητέρα της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις ίντριγκες σχετικά με τη διαδοχή του Έντγκαρ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με τον Goscelin, οι Άγγλοι ευγενείς και οι βασιλιάδες από άλλες χώρες και οι πρεσβευτές τους την έτρεφαν με μεγάλη εκτίμηση και «ζητούσαν την εύνοιά της με επιστολές και δώρα, και υψηλόβαθμοι εκκλησιαστικοί ζητούσαν τη μεσολάβησή της». Ο Goscelin δηλώνει ότι η Edith μπόρεσε να πείσει τον Edgar να ανατρέψει δικαστικές αποφάσεις ή να προμηθευτεί δώρα για εκκλησίες, «με αποτέλεσμα να νικηθεί από αναφέροντες από όλα τα στρώματα της κοινωνίας που ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να παρέμβει στον βασιλιά για λογαριασμό τους» και ότι οι αξιωματούχοι από τη Ρώμη, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα επισκέπτονταν την Edith αν ήθελαν χάρη από τον Έντγκαρ, συχνά με προσθήκη στον ζωολογικό κήπο της.

Σύμφωνα με τον Goscelin, όταν η Edith ήταν δεκαπέντε ετών, ο πατέρας της διόρισε ηγουμένη σε τρία μοναστήρια, αλλά η Sarah Foot περιγράφει τα ραντεβού ως «κάπως απίθανα» και προτείνει ότι ο Goscelin μπέρδεψε την Edith of Wilton με άλλες γυναίκες που ονομάζονταν Edith. . Ο Ρίντιαρντ αμφιβάλλει επίσης για την αλήθεια του Γκοσσελίν και άλλων ισχυρισμών ότι η Edith έγινε ηγουμένη οποιουδήποτε μοναστηριού. Ο Goscelin ισχυρίστηκε ότι η Edith αρχικά αρνήθηκε τις θέσεις, προτιμώντας αντ' αυτού, όπως δηλώνει ο David Hugh Farmer στο Oxford Dictionary of Saints, «την αφάνεια του μοναστηριού». Ο Goscelin δήλωσε επίσης ότι η Edith επέμενε να παραμείνει υπό την εξουσία της μητέρας της όχι επειδή ένιωθε ανίκανη, αλλά «από μια υπερβολική ταπεινοφροσύνη». Σύμφωνα με τον Goscelin, η Edith ήταν αποτελεσματική ηγουμένη των κοινοτήτων παρά την απόστασή της και ότι τις επισκεπτόταν συχνά. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη διακυβέρνηση των τριών μοναστηριών από την Edith εκτός των έργων του Goscelin για αυτήν. Τόσο η Edith όσο και ο St Eadburgh του Winchester επαίνεσαν από τον William of Malmesbury για τις προσευχές και τις μεσιτείες τους για λογαριασμό των αντίστοιχων κοινοτήτων τους, καθώς και για την «αδιάλειπτη υπακοή» και την αφοσίωση των μελών τους στους ηγέτες και τους δασκάλους τους.

Ο Goscelin αφηγείται ότι το 978, μετά τη δολοφονία του Εδουάρδου του Μάρτυρα, ετεροθαλούς αδερφού της Edith, της προσφέρθηκε ο θρόνος από αντιπάλους του Έθελρεντ Β', τον οποίο και εκείνη αρνήθηκε. Η Edith είδε επίσης ένα όνειρο να χάσει το δεξί της μάτι, το οποίο πίστευε ότι προείπε τον επικείμενο θάνατο του αδελφού της, που ο Ridyard αποκαλεί «πολύ απίθανο» και «τη δημιουργία μιας αγιογραφικής φαντασίας του 11ου αιώνα που βρέθηκε στην ιστορία του Η απόρριψη του γήινου από την Edith είναι μια συγκλονιστική απεικόνιση της αφοσίωσής της στα ουράνια». Hollis ότι πιθανώς συνέβη επειδή ήταν μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η επιτυχία της Æthelred και επειδή ήταν συνεπής με τον τρόπο ντυσίματος της Edith και τη στενή της ανάμειξη στη βασιλική πολιτική. Ο Ridyard υποστηρίζει ότι ο Goscelin αφηγείται και τις δύο ιστορίες προκειμένου να τονίσει «την ακραία απροθυμία του αγίου να αποδεχθεί μια θέση εξουσίας και επιρροής». Ο ισχυρισμός ότι στην Edith προσφέρθηκε ο θρόνος γενικά απορρίπτεται από τους ιστορικούς ως «αγιογραφική εφεύρεση», αλλά ο Γιορκ υποστηρίζει ότι ισως δεν ήταν τόσο τραβηγμένο όσο φαίνεται, δηλώνοντας ότι ήταν «μια πιθανότητα η Edith να άφηνε τον Γουίλτον για να παντρευτεί αν το υπαγόρευαν οι περιστάσεις» και ότι η ανατροφή και η εκπαίδευσή της στο Γουίλτον, όπως ήταν για άλλους καλογέννητους Αγγλοσάξονες Οι γυναίκες που εκπαιδεύονταν εκεί, επρόκειτο να την προετοιμάσουν για έναν μελλοντικό δημόσιο ρόλο.

Μια σφραγίδα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής της Edith. Αργότερα μέλη του Wilton Abbey το υιοθέτησαν και το χρησιμοποίησαν ως επίσημο έμβλημά του έως ότου το αβαείο διαλύθηκε το 1539. Η σφραγίδα καταδεικνύει την «εμπιστοσύνη της κοινότητας Wilton στην ικανότητά της να εκπροσωπεί τον προστάτη άγιό της ως εγγυητή της γνησιότητας των εγγράφων τους και στη διαρκή σημασία της εγγύησής της για όσους βρίσκονται εντός και εκτός της κοινότητας». Η Bugyis αναφέρει ότι «την απεικονίζει σε μισό μήκος, μετωπική όψη, σηκώνοντας το δεξί της χέρι σε ένδειξη ευλογίας και κρατώντας ψηλά ένα βιβλίο, ίσως το εγχειρίδιο των προσευχών που αντέγραψε, με το αριστερό της χέρι». Περιγράφεται ως «βασιλική αδερφή» στη σφραγίδα. Σύμφωνα με την Alison Hudson, αρχειονόμο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, η σφραγίδα της Edith δίνει "μια σπάνια σύγχρονη εικόνα για τις προτεραιότητες, τις ταυτότητες και πιθανώς ακόμη και τα κοσμήματα μιας νεαρής πριγκίπισσας στα τέλη του δέκατου αιώνα στην Αγγλία". Η Yorke δηλώνει ότι η σφραγίδα της Edith ήταν μια άλλη ένδειξη της θέσης και της ανεξάρτητης περιουσίας της, καθώς και της επιβεβαίωσης της ιδιότητάς της ως κόρης του Edgar.

Σύμφωνα με τον Bugyis, η Edith δεν καταγράφηκε ως πρώην ηγουμένη στις πηγές του Nunnaminster, αλλά ισχυρίζεται ότι ο Goscelin περιέγραψε αυτό που θεωρούσε ως δύο λείψανα της κυριαρχίας της Edith στο Nunnaminster, τα οποία θεωρούσε και τα δύο με μυστικιστική σημασία και εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνταν από την κοινότητα όταν έγραψε για αυτούς. Το ένα λείψανο ήταν ένα άλμπουμ (αναφέρθηκε παραπάνω) και το άλλο ήταν μια ανθισμένη ράβδος, η οποία επίσης σύμφωνα με τον Bugyis, ο Goscelin δήλωσε ότι συνέχισε να μεγαλώνει ακόμη και μετά το θάνατο της Edith και θύμιζε τη ράβδο του Aaron, συμβολίζοντας την αθωότητά της. Σύμφωνα με τον Bugyis, το άλμπουμ της Edith αντανακλούσε την ταύτισή της με την ανάγκη της Μαρίας Μαγδαληνής να συγχωρεθούν για τις αμαρτίες της και να τη θυμούνται για την πίστη, την αφοσίωση και την ευσέβειά της, καθώς και την άποψη της Edith για το αξίωμά της ως ηγουμένη. Όπως ισχυρίζεται η Bugyis, το άλμπουμ «αντανακλούσε την αρετή που τιμούσε περισσότερο σε έναν μοναστικό ηγέτη —την ταπεινοφροσύνη», ένα καθήκον που απαιτούσε ο κανόνας των Βενεδικτίνων από τους μοναστικούς ηγέτες του, να πλένουν τα πόδια σε ταπεινή υπηρεσία για τα μέλη των κοινοτήτων τους, όπως έπλυνε ο Χριστός τα πόδια των μαθητών του και η γυναίκα (συχνά συγχέεται με τη Μαρία τη Μαγδαληνή) έπλυνε τα πόδια του Χριστού στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Επίσης, σύμφωνα με τον Bugyis, η Edith θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί ως Magdalene στο άλμπουμ της για να αντιπροσωπεύσει τη δέσμευσή της να υπηρετήσει τους φτωχούς και τους απόκληρους. Η Bugyis εικάζει ότι η επιλογή της Edith από τους ακριβούς πολύτιμους λίθους, τη χρυσή κλωστή και τα μαργαριτάρια μπορεί επίσης να αποδείκνυε τη σύγκρουση μεταξύ των ρόλων της ως ηγουμένης και ως κόρης του βασιλιά, καθώς και έναν τρόπο να εμπνεύσει τις αδερφές της και να τους παράσχει ένα μοντέλο της. είδος υπηρεσίας και ηγεσίας στην κοινότητα. Το λεύκωμα απέδειξε επίσης, όπως ισχυρίζεται ο Bugyis, ότι «οι λειτουργικές και ποιμαντικές διακονίες των μεσαιωνικών μοναστικών ηγετών ήταν συχνά άρρηκτα συνυφασμένες».

Θάνατος
Στο γ.984, λίγο πριν από το θάνατό της, η Edith χρησιμοποίησε τα δικά της κεφάλαια για να χτίσει ένα παρεκκλήσι στο Wilton Abbey αφιερωμένο στον St Denys. Η Yorke δηλώνει ότι η κατασκευή του ήταν ένδειξη της θέσης και του πλούτου της. ήταν φτιαγμένο από ξύλο, αλλά είχε «πολυτελή εξαρτήματα από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους και διακοσμημένα με κύκλο τοιχογραφιών». Σύμφωνα με τον Ridyard, η αφήγηση του Goscelin για την αφιέρωση του παρεκκλησίου "αντιπαρατίθεται επιδέξια με μια αφήγηση της απόρριψης ενός επίγειου βασιλείου από την Edith και προορίζεται να είναι μια τελική και δραματική απεικόνιση της δέσμευσής της στο ουράνιο". Υποστηρίζει επίσης τα θέματά του στο Vita της σχετικά με το πώς η κηδεμονία του βασιλιά Έντγκαρ στο αβαείο εξυπηρετούσε «τους σκοπούς του ουράνιου βασιλείου». Ο Ρίντιαρντ ονόμασε την κατασκευή του παρεκκλησίου «την τελευταία και πιο θεαματική πράξη προστασίας της Edith». Ο Goscelin δηλώνει ότι το παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο από την Αγία Ντανστάν, η οποία προς το τέλος της τελετής προείπε ότι θα πέθαινε σε τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Goscelin, η Dustan, η οποία εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που έκανε το σημείο του σταυρού, έσφιξε το δεξί της χέρι και κλαίγοντας, είπε: «Δεν θα δει ποτέ διαφθορά αυτός ο αντίχειρας που κάνει το σημάδι της σωτηρίας μας».

Σύμφωνα με τον Hollis, ο Goscelin αναφέρει ότι τη στιγμή του θανάτου της Edith, μια καλόγρια πήγε στην πόρτα της εκκλησίας της μονής και κοιτάζοντας μέσα, είδε "αγγέλους να στέκονται σε τάξεις και να τραγουδούν γλυκά", Ένας άγγελος με λαμπερό πρόσωπο τότε πλησίασε την καλόγρια και της είπε: «Γύρνα πίσω· οι άγγελοι περιμένουν την καλή κοπέλα». Η Edith θάφτηκε στο παρεκκλήσι του St Denys σύμφωνα με τις οδηγίες της. Ο Ridyard αφηγείται την αφήγηση του Goscelin ότι μετά το θάνατο της Edith, οι μοναχές στο Wilton, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της, βίωσαν περίεργα γεγονότα στον τάφο της. Ο Goscelin αναφέρει επίσης ότι ο Dunstan, ο οποίος θα μπορούσε να ήταν ο πνευματικός της μέντορας, ήταν παρών στο νεκροκρέβατο της Edith και προήδρευσε στην ταφή της. Η κηδεία της και η ταφή ήταν «μια πολιτειακή περίσταση στην οποία παρευρέθηκαν οι μεγάλοι και καλοί του βασιλείου». Τριάντα ημέρες μετά το θάνατό της, ο Ρίντιαρντ αναφέρει ότι η Edith εμφανίστηκε στη Γουλφθράιθ σε όραμα, διαβεβαιώνοντάς την ότι «είχε δεχτεί καλά ο βασιλιάς της με αιώνια χάρη». Ο Ντούσταν προήδρευσε στη μετάφρασή της, που έγινε στις 3 Νοεμβρίου 987. Ο Χόλις αναφέρει ότι ο αντίχειρας της Edith, όπως είχε προείπει ο Ντάνσταν, δεν είχε αποσυντεθεί.

Η γιορτή της Edith, στις 16 Σεπτεμβρίου, καταγράφεται σε πέντε ημερολόγια του 10ου και του 11ου αιώνα. Η γιορτή της μετάφρασής της, 3 Νοεμβρίου, καταγράφεται σε δύο ημερολόγια της περιόδου.

Κληροδότημα
Ο Yorke υποστηρίζει ότι η Edith είχε μια πιο ενδιαφέρουσα καριέρα μετά τον θάνατό της, τόσο για τον βασιλικό οίκο όσο και για το μοναστήρι της.[9] Ο Ridyard χαρακτηρίζει τη Vita Edithe του Goscelin, η οποία γράφτηκε μεταξύ 1078 και 1087 και θεωρείται η κύρια πηγή για τη ζωή της Edith,[28][51] ως «αφήγηση κλήσεων»[52] και ως μία από τις «αμυντικές αγιογραφίες»[50] που γράφτηκε κατά την περίοδο «για να δικαιώσει όχι μόνο την ιδιότητα του αγίου αλλά και την ιστορία, τις παραδόσεις και το πολιτικό καθεστώς μιας θρησκευτικής κοινότητας με την οποία συνδέθηκε ο άγιος» και «μια πράξη μοναστικής προπαγάνδας σε μεγάλη κλίμακα».[ 50] Ο Goscelin, ο οποίος είχε μια μακροχρόνια σχέση με τον Wilton, μπορεί να ήταν ιερέας στις καλόγριες για κάποιο διάστημα και φαίνεται ότι είχε προσωπική αφοσίωση στην Edith. Έγραψε ποιήματα αφιερωμένα σε αυτήν, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε μεταγενέστερη αναθεώρηση του Vita της.[13] Ο Hollis, ωστόσο, θεωρεί το Vita μία από τις «μόνες σωζόμενες σχεδόν σύγχρονες αφηγήσεις για γυναικείες κοινότητες στην ύστερη αγγλοσαξονική περίοδο»,[53] ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο και την παλαιότερη και πιο σημαντική πηγή για τον θρύλο και τη λατρεία της Edith. [53]

Το Vita ολοκληρώθηκε αρκετές γενιές μετά τα γεγονότα που περιγράφει και «βασίστηκε σταθερά στις παραδόσεις που ισχύουν στο Wilton στο τελευταίο τέταρτο του ενδέκατου αιώνα»[54], καταδεικνύει την εξοικείωση και την αγάπη του Goscelin με το αβαείο. Δηλώνει ότι έγραψε το Vita κατόπιν αιτήματος τόσο της κοινότητας Wilton όσο και του προστάτη του, του επισκόπου Herman του Salisbury. Βασίζεται στην προφορική μαρτυρία των μοναχών Wilton και της ηγουμένης τους, καθώς και «από τα υπάρχοντα βιβλία», ως πηγές του. Το Vita ήταν αφιερωμένο στον Lanfranc, τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury. Ο Goscelin μπορεί να έγραψε έναν άλλο τόμο για την κοινότητα του Wilton, το Wilton Chronicle, που περιλάμβανε επίσης ιστορίες για την Edith.

Η Εύα του Γουίλτον, η Βενεδικτίνα μοναχή, άγκυρα και αργότερα ηγουμένη του Γουίλτον, για την οποία ο Γκόσσελιν έγραψε επίσης μια αγιογραφία, είχε αφοσίωση στην Edith. Σύμφωνα με τον Hollis, η κοινότητα άρχισε να αυξάνει την αφοσίωσή της στην Edith και να βιώνει περισσότερα οράματά της κατά τη διάρκεια της θητείας της Eve. Μια μεταγενέστερη ηγουμένη του Wilton, η Godiva, ανέθεσε στον Goscelin να γράψει τη Vita Edithe το 1080 επειδή ο Wilton «χρειαζόταν τη βοήθεια ενός ισχυρού υποστηρικτή». Η Hollis δηλώνει ότι λόγω της έλλειψης δημοτικότητας της Edith στο Wilton και της προώθησης της λατρείας της στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον θάνατό της, οι αναμνήσεις των μοναχών που ζούσαν εκεί δεν υπόκεινταν σε αυτό που ο Hollis αποκαλεί «αγιολατρικές μεταμορφώσεις και εφευρέσεις». Πολλές από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο Goscelin για την Edith προέρχονταν από την Brihtgifu (π. 1065), κόρη ευγενών γονέων, η οποία ήρθε στο αβαείο ως παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής του Wulfthryth και αργότερα έγινε ηγουμένη τα χρόνια αμέσως πριν από την κατάκτηση των Νορμανδών (περίπου 1040 –1065). Ο Goscelin αναφέρει ότι η Brihtgifu έλαβε την κλήση της στη θρησκευτική ζωή από την Edith, η οποία επρόκειτο να γίνει νονά της Brihtgifu, αλλά πέθανε 30 ημέρες πριν από τη γέννησή της, και κατά τη διάρκεια της βάπτισης της Brihtgifu στον καθεδρικό ναό Winchester από την Æfheah, η οποία έγινε επίσκοπος το 984, η Edith εμφανίστηκε και βοήθησε τους Πιάσε τη λαμπάδα της βάπτισης. ο επίσκοπος έδωσε εντολή στους γονείς της Brihtgifu να τη στείλουν στο Wilton για να μεγαλώσει και να εκπαιδευτεί. μέρος των καθηκόντων της ως ηγουμένης, παρόλο που οι μοναχοί και οι μοναχές απαγορεύονταν να υπηρετούν ως νονοί από τον έκτο αιώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος