Προβλήθηκε η ταινία "Tarass Boulba" στον κινηματογράφο "Έσπερο", 2 Σεπτεμβρίου 1937
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1937, στον θερινό κινηματογράφο "Έσπερο", στα Σέρρας προβαλλόταν η ταινία "Tarass Boulba" (Ταράς Μπούλμπα), με πρωταγωνιστή τον Harry Baur.
Το Tarass Boulba είναι μια γαλλική ιστορική δραματική ταινία του 1936 σε σκηνοθεσία Alexis Granowsky και με πρωταγωνιστές τους Harry Baur, Jean-Pierre Aumont και Danielle Darrieux. Είναι μια από τις πολλές ταινίες που βασίζονται στην ιστορία του Тара́с Бу́льба.
Τα σκηνικά της ταινίας σχεδιάστηκαν από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές Lucien Aguettan και Andrej Andrejew. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τον Georges Annenkov. Πολλοί από την ομάδα παραγωγής της ταινίας ήταν Ρώσοι εξόριστοι, που είχαν φύγει μετά τη Ρωσική Επανάσταση. Τα δικαιώματα της ταινίας αγόρασε ο Αλεξάντερ Κόρντα, ο οποίος την έκανε ξανά στη Βρετανία ως The Rebel Son.
Harry Baur : Tarass Boulba
Jean-Pierre Aumont : André Boulba
Danielle Darrieux : Marina
Roger Duchesne : Ostap Boulba
Fernand Ledoux : Tovkatch
Pierre Larquey : Sachka
Jeanne Crispin : Galka
Georges Paulais : Ibrahim
Paul Amiot : Le prince Zamnitzki
Pauline Carton : La gouvernante
Nane Germon : Zelma
Noël Roquevert : Un cosaque
Georges Saillard : Un cosaque
Pierre Piérade : rôle non-spécifié
Gustave Huberdeau : Un cosaque
Тара́с Бу́льба 1861
Η νουβέλα Тара́с Бу́льба
Тара́с Бу́льба, μια ρομαντική ιστορική νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ. Συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων Μίργκοροντ (1835), αλλά τελικά επεκτάθηκε το 1842 σε ολόκληρο μυθιστόρημα. Στο έργο αυτό ο Γκόγκολ περιγράφει τη ζωή των Κοζάκων στις απέραντες στέπες της Ρωσίας.
Πλοκή
Οι συχνές επιδρομές κατακτητών στην Ουκρανία κατά τον 15ο αιώνα ξεσήκωναν κάθε τόσο τους κατοίκους, που αναγκάζονταν να πολεμούν για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και την ελευθερία τους. Έτσι, δημιουργήθηκαν σιγά-σιγά οι Κοζάκοι. Ήταν μία φυλή πολεμιστών, που θεωρούσε την ανδρεία ως τη μόνη αρετή του άνδρα και τον πόλεμο πανηγύρι.
Στο γοητευτικό αυτό έργο του, ο Νικολάι Γκόγκολ, που ήταν απόγονος Κοζάκων, περιγράφει τη ζωή των πολεμιστών Κοζάκων. Κεντρικοί ήρωες του έργου είναι ο φοβερά πεισματάρης συνταγματάρχης Ταράς Μπούλμπα και οι δύο του γιοι, ο Όσταπ και ο Αντρέι. Ο συνταγματάρχης, ένας γέρος Κοζάκος των ηρωικών χρόνων, είχε στείλει τα δύο του αγόρια να σπουδάσουν στην ακαδημία του Κιέβου. Όταν τελείωσαν τις σπουδές τους και γύρισαν, τα υποδέχτηκε με χαρά και την άλλη μέρα ξεκίνησαν κι οι τρεις για το «σετς», το στρατόπεδο των πολεμιστών Κοζάκων. Λίγες μέρες μετά την άφιξη των τριών Μπούλμπα στο σετς, οι Κοζάκοι ξεσηκώνονται, ξεκινούν για μία μεγάλη εκστρατεία εναντίον των Πολωνών για να τιμωρήσουν τους Καθολικούς που ντρόπιασαν τους Ορθόδοξους. Ο Όσταπ είναι γεννημένος για Κοζάκος, σαν τον πατέρα του. Μα ο Αντρέι είναι διαφορετικός τύπος. Έτσι αρχίζουν οι ψυχικές συγκρούσεις και οι συνταρακτικές περιπέτειες που οδηγούν σε γεγονότα τραγικά. Ο Ταράς Μπούλμπα χάνει τον πρωτότοκο γιο σε μία μάχη με τον εχθρό και σκοτώνει με τα ίδια του τα χέρια τον δευτερότοκο, ο οποίος πρόδωσε την οικογένειά του και την ορθόδοξη πίστη για τον έρωτα μίας καθολικής Πολωνέζας. Ύστερα από δύο μεγάλες μάχες ο Ταράς Μπούλμπα αιχμαλωτίζεται και πεθαίνει στην πυρά.
Αποδοχή
Το λογοτεχνικό έπος του Νικολάι Γκόγκολ έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό στη Ρωσία από την πρώτη κιόλας έκδοσή του. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ρωσικής, αλλά και της παγκόσμιας γραμματείας. Ο Μπελίνσκι το χαρακτήρισε «κολοσσιαίο έργο».