Προβολές στους κινηματογράφους των Σερρών, 11 Οκτωβρίου 1934
Στις 11 Οκτωβρίου 1934, στο «Πάνθεον» προβαλλόταν η ταινία "Bird of Paradise" (Το πουλί του παραδείσου), ενώ στο «Κρόνιον» παίζονταν «Η γυναίκα με το σεξ απήλ» με τη Franciska Gaal.
"Bird of Paradise" είναι μια αμερικανική ταινία ρομαντικής περιπέτειας του 1932, σκηνοθετημένη από τον King Vidor και με πρωταγωνιστές τις Dolores del Río και Joel McCrea. Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Richard Walton Tully από το 1912, κυκλοφόρησε από την RKO Radio Pictures.
Το 1960, η ταινία εισήλθε στο δημόσιο τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή οι δικαιούχοι δεν ανανέωσαν την εγγραφή πνευματικών δικαιωμάτων τους στην 28η χρονιά μετά τη δημοσίευση, σύμφωνα με τον Νόμο Πνευματικών Δικαιωμάτων του 1909.
Υπόθεση
Καθώς ένα γιοτ πλησιάζει σε μια απομονωμένη τροπική νησιωτική αλυσίδα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ένας μεγάλος αριθμός νησιωτών σε κανό paddles έρχεται να το υποδεχθεί. Οι νησιώτες βουτούν για τα μικροαντικείμενα που ρίχνει το πλήρωμα του γιοτ. Ένα καρχαρίας εμφανίζεται, προκαλώντας πανικό τόσο στο πλήρωμα όσο και στους νησιώτες. Ο Johnny Baker (Joel McCrea) προσπαθεί να τον πιάσει με ένα μεγάλο αγκίστρι, αλλά πέφτει στη θάλασσα όταν ένα σκοινί που συνδέεται με τον καρχαρία τυλίγεται γύρω από τον αστράγαλό του. Η όμορφη ντόπια κολυμβήτρια Luana (Dolores del Río) κόβει το σκοινί με ένα μαχαίρι που της είχε ρίξει νωρίτερα ως δώρο, σώζοντάς τον.
Σε ένα καλωσόρισμα το βράδυ, ο Johnny βλέπει τους νεαρούς νησιώτες να απάγουν νεαρές κοπέλες και προσπαθεί να κάνει το ίδιο με τη Luana, αλλά σταματάει και κατακρίνεται από τον τοπικό αρχηγό, τον πατέρα της. Μετά από μια ερωτική κολύμβηση, ερωτεύονται γρήγορα. Αργότερα, το γιοτ φεύγει, αλλά αφήνει τον Johnny στο νησί για μια περιπέτεια. Ανακαλύπτει ότι η Luana έχει υποσχεθεί σε έναν άλλο άντρα - έναν πρίγκιπα από γειτονικό νησί. Αυτή μεταφέρεται στο νησί για τον προγραμματισμένο γάμο, ενώ ο Johnny καθυστερεί. Κατά τη διάρκεια μιας ντόπιας χορευτικής παράστασης, ο Johnny φτάνει στο νησί την κατάλληλη στιγμή, τρέχει σε έναν κύκλο φωτιάς και τη σώζει καθώς οι ντόπιοι γονατίζουν γύρω από τη φωτιά. Στη συνέχεια, ο Johnny και η Luana ταξιδεύουν σε ένα άλλο νησί, ελπίζοντας να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους εκεί. Εκείνος της χτίζει ένα σπίτι με στέγη από ψάθα. Η ειδυλλιακή τους ζωή καταστρέφεται όταν το ηφαίστειο στο νησί της αρχίζει να εκρήγνυται. Αυτή ομολογεί στον αγαπημένο της ότι μόνο η θυσία της μπορεί να ηρεμήσει το βουνό. Ο λαός της την παίρνει πίσω. Όταν ο Johnny πηγαίνει να τη βρει, τραυματίζεται στον ώμο από μια λόγχη και τον δένουν. Ο λαός αποφασίζει να θυσιάσει και τους δύο στο ηφαίστειο, αλλά καθ’ οδόν, το ζευγάρι σώζεται από τους φίλους του Johnny και παίρνονται στο γιοτ.
Η πληγή του Johnny φροντίζεται, αλλά οι φίλοι του αναρωτιούνται τι θα γίνει με τους εραστές. Η Luana δεν ταιριάζει στον κόσμο του Johnny. Όταν ο Johnny κοιμάται, ο πατέρας της Luana ζητάει να την πάρει πίσω. Αυτή πηγαίνει με θέληση, πιστεύοντας ότι μόνο εκείνη μπορεί να σώσει τον λαό της ρίχνοντας εθελοντικά τον εαυτό της στο ηφαίστειο.
Καστ
Dolores del Río ως Luana
Joel McCrea ως Johnny Baker
John Halliday ως Mac
Richard "Skeets" Gallagher ως Steve
Bert Roach ως Hector
Creighton Chaney ως Thorton
Wade Boteler ως Skipper Johnson
Arnold Gray ως Walker
Reginald Simpson ως O'Fallon
Napoleon Pukui ως Ο Βασιλιάς
Agostino Borgato ως Ο Θεραπευτής
Sofia Ortega ως Ντόπια Γυναίκα
Παραγωγή
Ο σκηνοθέτης King Vidor, που είχε συμβόλαιο με την M-G-M, δανείστηκε από τον παραγωγό RKO David Selznick (για γαμπρό του Louis B. Mayer) για να γυρίσει την «ρομαντική ταινία του Νότιου Ειρηνικού». Γυρίστηκε σε τοποθεσίες στη Χαβάη, ο Vidor και ο σεναριογράφος Wells Root έφτασαν στο νησιωτικό κράτος και άρχισαν να τραβούν φόντο χωρίς ολοκληρωμένο σενάριο (οι ηθοποιοί McCrea και del Río καθυστέρησαν λόγω άλλων υποχρεώσεων).
Οι σκηνές του ντόπιου χορού γυρίστηκαν στο Χόλιγουντ και χορογραφήθηκαν από έναν μη αναγνωρισμένο χορογράφο, τον Busby Berkeley.
Το Πουλί του Παραδείσου ήταν σχεδόν η πρώτη ηχητική ταινία που χρησιμοποίησε πλήρη συμφωνική μουσική από την αρχή έως το τέλος. Ο παραγωγός David O. Selznick και ο συνθέτης Max Steiner πειραματίστηκαν με αυτή την ιδέα, ενώ άλλα στούντιο είχαν αρχίσει παρόμοιες αναπτύξεις, όπως η μουσική του Alfred Newman για το Street Scene του Samuel Goldwyn. Ωστόσο, ο Steiner ήταν ο πρώτος που έλαβε πίστωση για τη σύνθεση μιας μουσικής που, εκτός από μερικές σύντομες παύσεις κατά τη διάρκεια της ταινίας, ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου συνεχής.
Αντίκτυπος
Το Πουλί του Παραδείσου δημιούργησε σκάνδαλο μετά την κυκλοφορία του λόγω μιας σκηνής που φαινόταν να δείχνει τη Dolores del Río να κολυμπά γυμνή. Στην πραγματικότητα, φορούσε ένα κορμάκι σε χρώμα δέρματος. Η ταινία γυρίστηκε πριν από την αυστηρή επιβολή του Κώδικα Παραγωγής, οπότε η σύντομη γυμνότητα στις αμερικανικές ταινίες επιτρεπόταν ακόμη και εμφανιζόταν σε μερικές ταινίες εκείνη την εποχή. Ο σκηνοθέτης Orson Welles είπε ότι η del Río αντιπροσώπευε τον υψηλότερο ερωτικό ιδανικό με την ερμηνεία της στην ταινία.
Ταμείο
Η ταινία υπήρξε ζημιογόνα, με εκτιμώμενη απώλεια 250.000 δολαρίων στο box office.
Θέμα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το Χόλιγουντ παρήγαγε αρκετές ταινίες που εκμεταλλεύονταν το ενδιαφέρον του κοινού για «εξωτικούς» τροπικούς προορισμούς, αν και αυτές οι περιοχές είχαν ήδη διεισδύσει πλήρως από τον δυτικό πολιτισμό στα αρχές του 20ού αιώνα, περιλαμβάνοντας τη Χαβάη. Οι ταινίες αυτού του είδους κυμαίνονταν από ανυψωμένες εθνολογικές μελέτες όπως το Tabu: A Story of the South Seas του F.W. Murnau και του Robert Flaherty (1931) μέχρι τη σειρά περιπετειών του Tarzan και το King Kong το 1932 και 1933.
Ο Vidor παρουσιάζει αυτή τη «τραγική» ρομαντική ιστορία ως μια σύγκρουση ανάμεσα στη σύγχρονη «πολιτισμένη» κοινωνία και την ερωτική ειδυλλιακή ζωή που απολαμβάνουν οι «ευγενείς άγριοι»