Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές, 12 Οκτωβρίου 1986
Φωτο αρχείου : Mέλη τoυ Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών περιόδου 1987-1990 φωτογραφίζονται στα σκαλιά της Νομαρχίας Σερρών, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στον τότε Νομάρχη. Ιανουάριος 1987. Στο κέντρο της πρώτης σειράς ο αείμνηστος δήμαρχος Σερρών Ανδρέας Ανδρέου.
Οι Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του 1986 ήταν οι τέταρτες αυτοδιοικητικές εκλογές από την μεταπολίτευση και πραγματοποιήθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 1986, ενώ ο δεύτερος γύρος όπου δεν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό εκλογής από κανέναν εκ των υποψηφίων, στις 19 Οκτωβρίου 1986. Ο αριθμός των δήμων στους οποίους διεξήχθησαν οι εκλογές ανήλθε στους 303, των κοινοτήτων στις 6.000 (από αυτές, οι 21 με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων), ενώ το σύνολο των εκλεγμένων δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών, κοινοτικών και συνοικιακών συμβούλων ανήλθε στους 58.000.
Το εκλογικό σύστημα παρέμεινε το ίδιο με των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, με τους υποψήφιους δημάρχους να πρέπει να συγκεντρώσουν το 50% + μία ψήφο σε σχέση με τα έγκυρα ψηφοδέλτια προκειμένου να εκλεγούν. Αν δεν το καταφέρει κανένας υποψήφιος στον Α' γύρο, τότε διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων. Το σύστημα αυτό ίσχυσε για όλους τους δήμους, καθώς και για τις κοινότητες με πληθυσμό 5.000 κατοίκων και άνω. Αντίθετα, στις μικρότερες κοινότητες δεν διεξάγεται Β' γύρος και νικητής ανακηρύσσεται αυτός που έχει λάβει την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία στον Α' γύρο. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο υποψηφίων σε μικρότερες των 5.000 κατοίκων κοινότητες, τότε ο νικητής ανακηρύσσεται με δημόσια κλήρωση.
Στο Ν. Σερρών είχαν μεγάλη σημασία, με πολλούς εκλέκτορες να συμμετέχουν. Με 34.387 εκλογείς, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν 18.198, ενώ οι άνδρες 16.189. Στους 4 Δήμους του νομού, οι εκλεγμένοι ήταν οι εξής:
- Δήμος Σερρών: Ανδρέας Ανδρέου Νέα Δημοκρατία 50,77%
- Δήμος Νιγρίτας: Μαρία Σκέμπερη (επανεκλεγείσα)
- Δήμος Σιδηροκάστρου: Απ. Καρύδας (επανεκλεγείς)
- Δήμος Ηράκλειας: Κώστας Τσιάνης (πρώτη εκλογή)
Αυτές οι εκλογές αντικατόπτρισαν τις πολιτικές προτιμήσεις και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση εκείνης της εποχής.