Ο λαός των Σερρών συμμετείχε σε πανηγυρική εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας, 13 Οκτωβρίου 1944
Με τη λέξη Απελευθέρωση συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται η εκκένωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα, γεγονός που έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου. Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η απελευθέρωση, αλλά η έναρξη του πολέμου (ΟΧΙ - 28η Οκτωβρίου 1940), με την άρνηση παράδοσης της χώρας και την αντίσταση του Ελληνικού Στρατού. Η ημερομηνία της Απελευθέρωσης περνά σχετικά απαρατήρητη.
Την επομένη, στις 13 Οκτωβρίου 1944, ο λαός των Σερρών συμμετείχε σε πανηγυρική εκδήλωση για την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή. Μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, οργανώθηκε παρέλαση στρατού, πολιτοφυλακής, εφεδρικού ΕΛΑΣ και διάφορων οργανώσεων για να γιορταστεί το σημαντικό αυτό γεγονός.
"Οι «ανακοινώσεις», οι «προκηρύξεις» και οι «διακηρύξεις» θα διαδέχονται όλες αυτές τις μέρες η μία την άλλη, ενώ στην πόλη παρεπιδημεί μια διασυμμαχική επιτροπή που έρχεται από τη Σόφια και αποτελείται από έναν άγγλο, έναν ρώσο, έναν αμερικάνο και έναν έλληνα αξιωματικό. Στις 13 Οκτωβρίου καλείται ο σερραϊκός λαός με παρέλαση στρατού, πολιτοφυλακής, εφεδρικού ΕΛΑΣ και οργανώσεων να γιορτάσει την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 15 του ίδιου μήνα η «Εθνική Αλληλεγγύη» καλεί το λαό σε μνημόσυνο στη Μητρόπολη «γι’ αυτούς που έπεσαν στο σημερινό μας αγώνα»και στις 26 Οκτωβρίου με άφατη χαρά οι Σερραίοι θα δουν να αναχωρεί από την αγαπημένη τους πολιτεία τελικά και ο τελευταίος βούλγαρος στρατιώτης."