Αναφορά του Φίσερ για τα 2 παιδιά του Εμμανουήλ Παπά, 15 Οκτωβρίου 1822
Στις 15 Οκτωβρίου 1822, ο διευθυντής της πόλης Στουτγάρδη Φον Φίσερ απευθύνει έγγραφη αναφορά στον βαρόνο φον Βελλνάγκεν, τον υπουργό κρατικό γραμματέα, για τα δύο παιδιά του Εμμανουήλ Παπά, τον Μιχαήλ και τον Γεώργιο. Στην αναφορά του, ο Φίσερ αναφέρει ότι οι δύο αδελφοί, ηλικίας 17 και 16 ετών αντίστοιχα, ταξίδεψαν από τις Σέρρες της Μακεδονίας με ένα διαβατήριο που εκδόθηκε στην Βιέννη.
Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Λειψία, για σπουδές, και στην πορεία τους προς το Παρίσι μέσω Δρέσδης, φαίνεται ότι οι αδελφοί είναι ανυποψίαστοι και μορφωμένοι, αλλά ενδεχομένως να τους λείπουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η αναφορά καταδεικνύει την υποστήριξη που είχαν από τους Έλληνες της διασποράς, καθώς είναι συστημένοι στον ελληνικό σύλλογο της Στουτγάρδης
«Υμετέρα Εξοχότητα. Σχετικά με τον Έλληνα φοιτητή Παπά από τις Σέρρες της Μακεδονίας έχω να αναφέρω ευπειθέστατα τα εξής: Ο Μιχάλης Παπάς και ο Γεώργιος Παπάς δύο αδέλφια που γεννήθηκαν στις Σέρρες της Μακεδονίας ταξίδεψαν εφοδιασμένοι με ένα διαβατήριο με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 1821 που εκδόθηκε από το βασιλικό αυτοκρατορικό αυστριακό εθνικό δίκαιο στην Βιέννη μέσω του Μονάχου στην Λειψία, όπου λόγω των σπουδών παρέμειναν κάποιο χρόνο και συνέχισαν από εκεί το ταξίδι τους μέσω της Δρέσδης στο Παρίσι, απ' όπου προς το παρόν έρχονται. Ο μεγαλύτερος ο Μιχαήλ Παπάς 17, ο νεότερος Γεώργιος Παπάς 16 ετών είναι συστημένοι από το Στρασβούργο από την μία μεριά στον εδώ ελληνικό σύλλογο. (...) Και οι δυο είναι εντελώς ανυποψίαστοι και πολύ μορφωμένοι νέοι άνθρωποι, στους οποίους ίσως λείπουν και τα απαραίτητα μέσα για συνέχιση των ταξιδιών...».