Όσιος Αβράμιος Αρχιμανδρίτης Ροστόβ, 29 Οκτωβρίου

Ο Όσιος Αβράμιος ο Αρχιμανδρίτης του Ροστόφ, ο κατά κόσμον Αβέρκιος, γεννήθηκε τον 10ο αιώνα στο Τσουχλόμα, στην περιοχή Κοστρόμα κοντά στο Γκάλιτς της Ρωσίας.

Βίος
Γεννημένος ως Αβέρκιος, υπέφερε από σοβαρή ασθένεια κατά την παιδική του ηλικία. Σύμφωνα με την παράδοση, θεραπεύτηκε από την ασθένειά του μέσω προσευχής και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία. Αποφάσισε να γίνει μοναχός στη Μονή Βαλαάμ και, με το νέο όνομα Αβραάμιος (Αβραάμ), εγκαταστάθηκε στο Ροστόφ, στην ακτή της Λίμνης Νέρο.
Κοντά στο κελί του υπήρχε ένας ναός, όπου οι τοπικές φυλές λάτρευαν το λίθινο είδωλο του Βέλες, προκαλώντας δέος και δεισιδαιμονία στη γειτονική περιοχή. Η παράδοσή του αναφέρει μία θαυματουργή οπτασία του Ιωάννη του Ευαγγελιστή, ο οποίος του έδωσε μία ράβδο με σταυρό για να καταστρέψει το είδωλο. Στη θέση του ναού, ο Αβράμιος ίδρυσε μοναστήρι προς τιμήν της Θεοφάνειας, ενώ κατασκεύασε επίσης έναν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και κήρυξε το Ευαγγέλιο στην περιοχή του. Μετά από το κήρυγμά του, πολλοί ειδωλολάτρες βαπτίστηκαν.

Με αίτημα των ηγεμόνων του Ροστόφ, ο Αβράμιος χειροτονήθηκε σε Αρχιμανδρίτη της Μονής της Θεοφάνειας.

Θάνατος και Τιμή
Ο Αβράμιος πέθανε σε μεγάλη ηλικία και θάφτηκε στην εκκλησία της Θεοφάνειας από τους μαθητές του. Τα λείψανά του βρέθηκαν κατά την εποχή του Μεγάλου Πρίγκιπα Βσεβολόντ Γεωργίεβιτς (1176-1212). Σύμφωνα με τον Γολουμπίνσκυ, η γενική εκκλησιαστική αγιοκατάταξή του πραγματοποιήθηκε κατά τους Μακαριευτικούς Συνόδους του 1547-1549. Η ακολουθία προς τιμήν του Αβράμιου του Ροστόφ, που συντάχθηκε μιμούμενη εκείνη του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, αναφέρεται για πρώτη φορά σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα.

Το 1551, ο Ιβάν ο Τρομερός, κατά την εκστρατεία του εναντίον του Χανάτου του Καζάν, πραγματοποίησε προσκύνημα στη Μονή του Αβράμιου πριν από τις μάχες. Πήρε τη ράβδο του αγίου και, μετά την επιτυχή νίκη του επί των χανών του Καζάν, την επέστρεψε και διέταξε την κατασκευή του πέτρινου Καθεδρικού της Θεοφάνειας μεταξύ 1553-1555.

Εορτές
Οι ημέρες εορτής του είναι: 29 Οκτωβρίου (11 Νοεμβρίου) - ανακομιδή λειψάνων - στη Σύναξη των Αγίων της Κοστρόμα, 23 Μαΐου - στη Σύναξη των Αγίων Ροστόφ-Γιαροσλάβ και στη Σύναξη των Καρελιανών Αγίων - 21 Μαΐου (ημερομηνίες σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Έτη ζωής και δραστηριότητας
Η παράδοση του αγίου αναφέρει το 1010 ως έτος θανάτου του, αλλά οι περισσότεροι ιστορικοί το αμφισβητούν. Ο Νικολάι Καραμζίν υποδεικνύει ότι ο Αβραάμ δραστηριοποιήθηκε στο Ροστόφ κατά ή μετά τον Αντρέι Μπογκολιούμπσκι (περίπου 1111–1174). Σύμφωνα με τον Βασίλι Κλιουτσέφσκι, η δράση του στο Ροστόφ τοποθετείται μεταξύ των ετών 1073-1077. Ο Μακάριος Μπουλγκάκοφ το αναφέρει γύρω στο 1045, ενώ ο Αντρέι Τίτοφ το τοποθετεί στα τέλη του 11ου - αρχές του 12ου αιώνα και ο Φιλάρετος (Γκουμιλέβσκι) στην αρχή του 12ου αιώνα.

Ο Γιεβγκένι Γκολουμπίνσκυ ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την ύπαρξη του Αβραάμ, θεωρώντας ότι ίσως ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Αβραάμ Γκαλίτσκι και τοποθετώντας τη δράση του στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα (σύμφωνα με την παράδοση, αυτός έζησε την ίδια εποχή με τον Γιούρι Ντμίτριεβιτς, γεννημένο το 1374). Ο Αρσένι Καντλουμπόφσκι δεν θεωρεί τον Αβραάμ ως ιδρυτή της Μονής της Θεοφάνειας και επίσης τοποθετεί τη ζωή του στον 14ο αιώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος