Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α από την Ηράκλεια φτάνει στις Σέρρες μέσο Σιδηροκάστρου, 1 Οκτωβρίου 1913
Η εφημερίδα Σκριπ έγραψε:
Ανακοινώθηκαν χθες νέες λεπτομέρειες της περιοδείας της Α.Μ. του Βασιλιά. Έτσι, έγινε γνωστό ότι ο Βασιλιάς δέχθηκε σε ακρόαση τον Αρχιραβίνο Θεσσαλονίκης, ο οποίος είπε στον Βασιλιά: «Έχω την τιμή και την ευχαρίστηση να παρουσιαστώ ενώπιον της Υμετέρας Μεγαλειότητας ως εξερχόμενος μόλις από το ναό, όπου όλοι προσευχηθήκαμε για τη μακροημέρευση της Υμετέρας Μεγαλειότητας».
Ο Αρχιραβίνος διαβεβαίωσε τον Βασιλιά για την νομιμοφροσύνη των Ισραηλιτών. «Σε όλον τον κόσμο», είπε ο Αρχιραβίνος, «οι Ισραηλίτες, σύμφωνα με τις διατάξεις της θρησκείας μας, είναι πιστοί υπήκοοι των χωρών στις οποίες διαμένουν και υπερασπίζονται πάντα τις χώρες αυτές με το αίμα τους».
Ο Βασιλιάς εξέφρασε την ευχαρίστησή του και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να αποδοθούν σε μέρος των υπηκόων του εγκλήματα θρησκευτικά. Πρόσθεσε επίσης ότι εκτιμά πολύ τους Ισραηλίτες στρατιώτες, οι οποίοι συχνά πολέμησαν ενάντια σε ομοδόξους, θέτοντας τον εαυτό τους σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Βασιλιάς κατέληξε διαβεβαιώνοντας τον Αρχιραβίνο για την εύνοια των αρχών προς τους Ισραηλίτες.
Ο Βασιλιάς είναι ενθουσιασμένος από την μέχρι τώρα επιθεώρηση των στρατιωτικών σωμάτων. Κατά την επιθεώρηση της Μεραρχίας Θεσσαλονίκης, ο Βασιλιάς κάλεσε ονομαστικά έναν αξιωματικό και του είπε.
Καταπλήσσει η ευχέρεια με την οποία το βλέμμα του Βασιλιά ανακαλύπτει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Κατά το γεύμα στο Κιλιφέρ, ο Βασιλιάς μίλησε για διάφορα στρατιωτικά ζητήματα. Το βαγόνι του Βασιλιά στη Μπαϊρακλή – Τζουμαγιά πέρασε πάνω από χαλί φτιαγμένο από ξερά φύλλα δάφνης. Ολόκληρα δέντρα από τέτοιες δάφνες, φεύγοντας, είχαν αφήσει οι Βούλγαροι στο Δεμίρ Ισάρ.
Ο Βασιλιάς συνέστησε έντονη άσκηση των εφέδρων και για το υπόλοιπο, «σύντομο» όπως ελπίζει, διάστημα που θα βρίσκονται υπό τα όπλα. Το ηθικό του στρατού είναι άριστο, γεγονός που ο Βασιλιάς δεν παρέλειψε να τονίσει.
Στην Τζουμαγιά, ο Βασιλιάς παρακάθισε σε πρόγευμα με τους ανώτερους αξιωματικούς. Ολόκληρη η Τζουμαγιά πανηγυρίζει. Ο Βασιλιάς δέχθηκε σε ακρόαση τους προκρίτους, ενώ οι μαθήτριες και οι μαθητές έψαλλαν τον πολυχρονισμό του Βασιλιά και τον Εθνικό Ύμνο.
Ο Βασιλιάς έφτασε στις Σέρρες από το Δεμίρ Ισσάρ στις 5 παρα 20΄ πριν τις μεσημβρινές ώρες, υπό καταρρακτώδη βροχή. Στον σταθμό τον ανέμεναν η Αυτού Μεγαλειότητα
Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές με επικεφαλής τον Μητροπολίτη, καθώς και τα τιμητικά αποσπάσματα, φορώντας στολές, απέδωσαν τιμές με Λόχο Πεζικού και σημαία. Ο Βασιλιάς κατέληξε στην οικία του Διευθυντή της Τράπεζας της Ανατολής και του Γκένη. Όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά. Το πλήθος είχε ξεχυθεί στους δρόμους γεμάτο χαρά. Όλα τα σχολεία συγκεντρώθηκαν στο Διοικητήριο, όπου ζητωκραύγασαν ζωηρά κατά την άφιξη του Βασιλιά.
Χθες το πρωί, ο Βασιλιάς επιθεώρησε τα στρατιωτικά σώματα και για άλλη μια φορά έμεινε ενθουσιασμένος, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ζήλο των αξιωματικών.
Ο Βασιλιάς επέστρεψε στην πόλη μετά την επιθεώρηση του στρατού με αυτοκίνητο. Καθ' οδόν, το πλήθος τον επευφημούσε με φρενίτιδα. Οι Τούρκοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Η Μεγαλειότητά του μετέβη στο Διοικητήριο, του οποίου η είσοδος ήταν στρωμένη με χαλιά. Η εξέδρα που είχε στηθεί στην αυλή ήταν στολισμένη με επιγραφές «Ζήτω ο Βασιλιάς».
Τον Βασιλιά προσφώνησε ο Μητροπολίτης, ενώ οι μαθητές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Ο Βασιλιάς παρέμεινε ακάλυπτος καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή ο κύριος Επίτροπος θα μεταβεί στην Καβάλα για να αποχαιρετήσει τον Βασιλιά, που επιστρέφει στην Αθήνα, καθώς αναμένεται ότι η επιθεώρηση των Μεραρχιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Είναι βέβαιο ότι ίσως μεταβεί και ο Πρωθυπουργός στην Καβάλα για να χαιρετήσει τη Μεγαλειότητά του με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του στρατού.
"Ηγγέλθησαν χθὲς νέαι λει πτομέρειαι τῆς περιοδείας τῆς Α. Μ. τοῦ Βασιλέως. Ούτω ἐγνώσθη χθὲς ὅτι ὁ Βασιλεὺς ἐδέχθη εἰς ἀκρύασιν τὸν ᾿Α χιρραβίνον Θεσσαλονίκης, Ον στις, εἶπεν εἰς τὸν Βασιλέα τὰ «Έχω τὴν τιμὴν καὶ τὴν εὐ χαρίστησεν παρουσιασθῶς ἐν νώπιον τῆς Τ' Υμετέρας Μεγα λεκύτητος ὡς ἐξερχόμενος μόλις ἐκ τοῦ ναοῦ, ὅπου πάντες προ σηυχήθημεν ὑπὲρ μακροημε ρεύσεως τῆς Υμετέρας Νε γαλειότητας.» ῾Ο ᾿Αρχιρραβῖνος ἐβεβαίως σε τὸν Βασιλέα περὶ τῆς νομιμο φροσύνης τῶν ᾿Ισραηλιτών. «Εἰς. ὅλον τὸν κόσμον εἶπεν ὁ · Αρχιρραβίνας-οἱ ᾿Ισραήλῖται κατὰ τὰς διατάξεις τῆς θρησκεί ας ἡμῶν, εἶνε πιστοὶ ὑπήκοος τῶν χωρῶν, εἰς τὰς ὁποίας δια βιοῦσα, καὶ ὑπερασπίζουσι πάνα τοτε τὰς χώρας ταύτας διὰ τοῦ αἵματός των.» Ὁ Βασιλεὺς ἐξέφρασε τὴν εὐχαρίστησίν Του καὶ ἐδήλω σεν ὅτι δὲν θὰ ἐπιτρέψῃ ποτὲ ν' ἀποδοθοῦν εἰς μέρος τῶν ὑπη κύων Του ἐγκλήματα θρησκευ τικά. Προσέθεσεν ἐπίσης, ὅτι ἐκτιμᾷ πολὺ τοὺς ᾿Ισραηλίτας, στρατιώτας, οἵτινες συχνὰ ἐπο λέμησαν ἐναντίον ὁμοδόξων εὐν ρίσκομένων εἰς ἀντίπαλα στρα τόπεδα. Ο Βασιλες κατέληξε βεβαιώσας τὸν ᾿Αρχιρραβίνον πὲρὶ τῆς εὐνοίας τῶν ἀρχῶν πρὸς τοὺς Ισραηλίτας. Ὁ Βασιλεὺς εἶνε κατενθουσε ασμένος ἐκ τῆς μέχρι τοῦδε ἐπι θεωρήσεως τῶν στρατιωτικών σωμάτων. Κατὰ τὴν ἐπιθεώρη σιν τῆς Μεραρχίας τῆς Θεσσα λονίκης ὁ Βασιλεὺς ἐκάλεσεν ὁ νομαστικῆς ἕνα ἀξιωματικὸν καὶ τοῦ εἶπεν."