Ένα σμήνος αστέρων μέσα σε μια μεγάλη νεφέλη από πολύχρωμα αέρια και σκόνη
[Περιγραφή εικόνας: Ένα σμήνος αστέρων απεικονίζεται μέσα σε μια μεγάλη νεφέλη από πολύχρωμα αέρια και σκόνη. Το υλικό σχηματίζει σκοτεινές ράχες και κορυφές αερίων και σκόνης που περιβάλλουν το σμήνος και φωτίζονται από την εσωτερική πλευρά, ενώ στρώματα διάχυτων, ημιδιαφανών νεφών απλώνονται πάνω τους. Γύρω και μέσα στα αέρια, φαίνεται ένας τεράστιος αριθμός από μακρινούς γαλαξίες, μερικοί εκ των οποίων είναι αρκετά μεγάλοι, καθώς και λίγοι κοντινότεροι αστέρες που είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και λαμπροί.]
Στα όρια του Μικρού Μαγγελανικού Νέφους, ενός δορυφορικού γαλαξία περίπου 200.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, βρίσκεται το νεαρό σμήνος αστέρων NGC 602, το οποίο απεικονίζεται σε αυτήν τη νέα εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (της NASA/ESA/CSA). Η εικόνα αυτή περιλαμβάνει δεδομένα από την κάμερα NIRCam (Κάμερα Εγγύς Υπέρυθρου) και το όργανο MIRI (Όργανο Μεσαίου Υπέρυθρου).
Το τοπικό περιβάλλον αυτού του σμήνους μοιάζει πολύ με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώιμο Σύμπαν, με εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις στοιχείων βαρύτερων από το υδρογόνο και το ήλιο. Η παρουσία σκοτεινών νεφών από πυκνή σκόνη, καθώς και η αφθονία ιονισμένου αερίου, υποδηλώνουν την ύπαρξη διαδικασιών που σχετίζονται με τη γέννηση νέων άστρων. Αυτό το σμήνος παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για μελέτη των σεναρίων σχηματισμού άστρων σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες του ηλιακού μας περιβάλλοντος.
Πηγή: ESA/Webb, NASA & CSA, P. Zeidler, E. Sabbi, A. Nota, M. Zamani (ESA/Webb)