Στο θέατρο "Ορφέας" Σερρών ανέβηκε η παράσταση του θεατρικού έργου "Η αυλή των θαυμάτων", 16 Νοεμβρίου 1960
Στις 16 Νοεμβρίου 1960, στο θέατρο "Ορφέας" Σερρών ανέβηκε η παράσταση του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, "Η αυλή των θαυμάτων". Το γεγονός αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε παρουσία του ίδιου του συγγραφέα.
Το έργο, ένα από τα κορυφαία της ελληνικής δραματουργίας, αποτύπωνε με μοναδικό τρόπο την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων σε μια αυλή της Αθήνας, κερδίζοντας την αναγνώριση κοινού και κριτικών. Η παρουσία του Καμπανέλη στην εκδήλωση τόνισε τη σημασία της παράστασης για την πολιτιστική ζωή της πόλης.
Η Αυλή των θαυμάτων είναι ένα νεοελληνικό θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1957 από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» σε σκηνοθεσία του ιδίου του συγγραφέα. Θεωρείται ένα από τα έργα που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνικού Θεάτρου. Σήμερα, 50 χρόνια μετά τη συγγραφή του, διατηρεί ακόμα μέρος της πρώτης του φρεσκάδας κι ανεβαίνει συχνά σε θεατρικές σκηνές επαγγελματικών και μη θιάσων.
Τα θεατρικά δρώμενα εξελίσσονται σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, σε εποχή σύγχρονη με τη συγγραφή του έργου, τη δεκαετία του 1950. Στα δωμάτια μια αυλής, στο συνοικισμό του Βύρωνος, κατοικούν άτομα και οικογένειες που ανήκουν στη λαϊκή τάξη, έχουν όμως διαφορετική προέλευση. Ο γερο-Ιορδάνης με τη γυναίκα του και τα παιδιά του είναι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η κυρά Αννετώ, χήρα με κόρη παντρεμένη στην Αγγλία. Ο Στέλιος, Αθηναίος ονειροπόλος με πολλές αδυναμίες, και η γυναίκα του Όλγα γεννημένη στην προεπαναστατική Ρωσία. Η Βούλα κι ο Μπάμπης, αντρόγυνο που εναλλάσσει τα χαϊδολογήματα με τα μαλλιοτραβήγματα. Η Μαρία, γυναίκα ναυτικού που τη βασανίζει η μοναξιά της. Η Ντόρα, νέα γυναίκα ανύπαντρη που όμως δεν ξέρει τι θα πει μοναξιά. Στους παραπάνω ένοικους θα προστεθεί αργότερα και ο Στράτος, υδραυλικός στο επάγγελμα, που θα σηκώσει τρικυμία στο αισθηματικό τέλμα της μικρής "αυλικής" κοινωνίας.