Αγία Βαλερία Μαξιμίλλα, 25 Νοεμβρίου

Τμηθεῖσα θνητοῦ σύζυγος Βασιλέως,
Ἄφθαρτον εὗρε νυμφῶνα Βασιλέως.

Η Αγία Βασίλισσα Valeria Maximilla (Βαλερία Μαξιμίλλα) ήταν σύζυγος του βασιλιά Μαξεντίου, που πίστεψε στον Χριστό δια της Αγίας Αικατερίνης και μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.

Η Βαλερία Μαξιμίλλα, λατιν. Valeria Maximilla (άκμασε 293-312) ήταν Αυτοκράτειρα, ως σύζυγος του Μαξεντίου Αυτοκράτορα στη Δύση.

Ήταν κόρη τού Γαλερίου Αυτοκράτορα στην Ανατολή και της πρώτης συζύγου του (αγνώστου ονόματος).

Παντρεύτηκε τον Μαξέντιο περί το 293 (δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια), σε μία προσπάθεια να σφυρηλατηθεί μία συμμαχία μεταξύ των οικογενειών του Γαλερίου και τού Μαξιμιανού Αυτοκράτορα της Δύσης, πατέρα τού Μαξέντιου. Έκανε δύο γιους, τον Βαλέριο Ρομύλο π. το 295 και ακόμη έναν (αγνώστου ονόματος), ίσως είναι ο Αυρήλιος Βαλέριος, που εκτελέστηκε το 312. Ως κόρη Αυτοκράτορα, είχε τον τίτλο της ευγενέστατης γυναικός (nobilissima femina).

O άνδρας της ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας τον Οκτώβριο του 306 ενάντια στη θέληση του Γαλερίου, ο οποίος προσπάθησε να εκτοπίσει τον σφετεριστή το 307, χωρία επιτυχία. Ο Μαξέντιος παρέμεινε κυρίαρχος της Ρώμης, της Ιταλίας και της Αφρικής ως το 312, οπότε ο Κωνσταντίνος Α΄ εισέβαλε στην Ιταλία. Η Βαλερία και ο σύζυγός της ήταν μαζί πριν τη μάχη της Μιλβίας γέφυρας. Η μετέπειτα τύχη της δεν είναι γνωστή· ο Ρωμύλος απεβίωσε το 309.

Το πορτραίτο της Β. Μαξιμίλλας δεν εμφανίζεται σε κάποιο νόμισμα, που έκοψε ο Μαξέντιος, αλλά ίσως να είχε απεικονιστεί σε ένα πολύ φθαρμένο γλυπτό των Μουσείων του Καπιτωλίου: εάν είναι η Μαξιμίλλα, είναι πιθανό το πρόσωπό της να καταστράφηκε, όταν μετά την εκτόπιση τού άνδρα της οι εικόνες του καταστράφηκαν.

Στην αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης
Η Μαξιμίλλα είναι η ανώνυμη βασίλισσα που εμφανίζεται στην αγιογραφία της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας του Jacobus de Voragine (μία από τις φανταστικές ιστορίες του «Χρυσού θρύλου»). Σε αυτή την ιστορία, η βασίλισσα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό μετά τη συνάντησή της με την Αικατερίνη, και στη συνέχεια και οι δύο βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τον Μαξέντιο, που απεικονίζεται εδώ ως διώκτης των Χριστιανών.

Σε μια άλλη παρόμοια εκδοχή του Ιταλού αγιογράφου του 15ου αιώνα Petrus de Natalibus, η βασίλισσα ονομάστηκε "Faustina". Στη φυλακή της Αικατερίνης τη συνόδευσε ο Πορφύριος, λοχαγός του στρατού. Μαζί με τη Φαυστίνα, ο λοχαγός και 200 ​​στρατιώτες του προσηλυτίστηκαν επίσης, και όλοι υποτίθεται ότι μαρτύρησαν από τον Μαξέντιο.[4][5] Στις ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες, η Φαυστίνα, ο Πορφύριος (ονομάζεται στρατηλάτης) και οι στρατιώτες μοιράζονται μια γιορτή με την Αικατερίνη: 24 Νοεμβρίου για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και 25 Νοεμβρίου για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία

Οικογένεια
Παντρεύτηκε περί το 293 τον Μαξέντιο Αυτοκράτορα στη Δύση και είχε τέκνα:
Βαλέριος Ρωμύλος ή Μάρκος Αυρήλιος Ρωμύλος απεβ. 309.
(;) Αυρήλιος Βαλέριος απεβ. 312.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος