Άγιος Ιννοκεντίος ο Θαυματουργός πρώτος επίσκοπος Ιρκούτσκ, 26 Νοεμβρίου


Ο Άγιος Ιννοκέντιος του Ιρκούτσκ (Ρωσικά: Иннокентий Иркутский, περίπου 1680 - 27 Νοεμβρίου 1731) ήταν ιεραπόστολος στη Σιβηρία και ο πρώτος επίσκοπος του Ιρκούτσκ στη Ρωσία.
Γεννήθηκε ως Ιβάν Κουλτσιτσκι (Иван Кульчицкий, Ιβάν Κουχίτσκι) σε ευγενή οικογένεια στην Επισκοπή του Τσερνίγκοβ. Το 1706 έγινε μοναχός στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Στη συνέχεια διορίστηκε καθηγητής στην Εκκλησιαστική Ακαδημία της Μόσχας και αργότερα αρχιμανδρίτης γενικός της Λαύρας του Αγίου Αλέξανδρου Νέβσκι στην Αγία Πετρούπολη.
Το 1721, στη Λαύρα των Σπηλαίων, χειροτονήθηκε επίσκοπος Περειασλάβλ, προετοιμαζόμενος για την ηγεσία της Ορθόδοξης αποστολής στην Κίνα. Ωστόσο, λόγω περιορισμών, δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Κίνα και έτσι διορίστηκε επίσκοπος Ιρκούτσκ το 1727. Στο Ιρκούτσκ έμαθε τη Μογγολική γλώσσα και κήρυξε στους ντόπιους, πολλοί από τους οποίους έγιναν Χριστιανοί. Πέθανε το 1731 και ετάφη κάτω από το θυσιαστήριο της εκκλησίας Τίχβιν, μία από τις πέντε εκκλησίες της Μονής της Ανάστασης στην πόλη Ιρκούτσκ.

Κατά την αποκατάσταση της εκκλησίας το 1764, τα λείψανα του Ιννοκέντιου βρέθηκαν άφθαρτα. Μετά από πολλά θαύματα που αποδόθηκαν στη μεσολάβησή του, ανακηρύχθηκε άγιος από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1804. Επειδή η ημερομηνία του θανάτου του συνέπιπτε με την εορτή της εικόνας της Θεοτόκου «του Σημείου» του Νοβγκορόντ, η εορτή του μεταφέρθηκε στην προηγούμενη ημέρα.

Το 1921, η σοβιετική κυβέρνηση κατάσχεσε τα λείψανά του και τα έβαλε σε εκθέσεις σε διάφορα μουσεία ως «σιβηρική μούμια». Η εκκλησία καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τα λείψανα επιστράφηκαν στην εκκλησία στις 7 Σεπτεμβρίου 1990.

Ο Ιννοκέντιος συχνά συγχέεται με τον μεταγενέστερο Ιννοκέντιο της Αλάσκας, ο οποίος πήρε το όνομά του προς τιμήν του. Εξαιτίας του διορισμού του ως επικεφαλής της Ορθόδοξης αποστολής στην Κίνα, θεωρείται προστάτης άγιος της Κίνας από πολλούς Κινέζους Ορθοδόξους σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος