Το Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Τζαλαλπούρ Σαρίφ, Πακιστάν

Το Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Τζαλαλπούρ Σαρίφ, κοντά στην πόλη Τζέλουμ στο Πακιστάν, αποτελεί μια από τις ιδιαίτερες μαρτυρίες του ιστορικού αντίκτυπου της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. 

Το μνημείο αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς η πόλη Τζέλουμ θεωρείται κοντά στον τόπο της μάχης του Υδάσπη (326 π.Χ.), όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τον Ινδό βασιλιά Πώρο.

Χαρακτηριστικά του Μνημείου
  • Περιφραγμένος χώρος: Το μνημείο είναι περιφραγμένο και καλύπτει μια έκταση περίπου 80 τετραγωνικών μέτρων με μια προσεγμένη αυλή που το περιβάλλει.
  • Υπερυψωμένη κατασκευή: Το μνημείο είναι χτισμένο πάνω σε βάση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του.
  • Αρχιτεκτονικά στοιχεία: Περιλαμβάνει κίονες και αετώματα που θυμίζουν αρχαιοελληνικό στυλ. Τα αετώματα φέρουν παραστάσεις από μάχες, πιθανώς εμπνευσμένες από τις ιστορικές συγκρούσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Μακεδονικό αστέρι: Ένα από τα αετώματα φέρει το σύμβολο του αστέρα της Μακεδονίας, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο δεσμό με την κληρονομιά του Αλεξάνδρου.
  • Κεντρική βάση: Στο κέντρο υπάρχει μια κυλινδρική βάση με μια μαρμάρινη πλάκα. Η πλάκα αυτή περιλαμβάνει έναν έγχρωμο χάρτη που απεικονίζει τη διαδρομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την εκστρατεία του.

Το μνημείο αποτελεί ένα σύμβολο της ιστορικής και πολιτιστικής σύνδεσης ανάμεσα στην περιοχή και την ελληνική ιστορία, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τον παγκόσμιο αντίκτυπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Αμπντούλ Κουαντίρ Χαν, ως εξέχουσα προσωπικότητα της πακιστανικής επιστημονικής και πολιτικής σκηνής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση του Μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Τζαλαλπούρ Σαρίφ. Η ιστορική αυτή περιοχή συνδέεται άμεσα με την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς εκεί πιστεύεται ότι πέθανε ο Βουκεφάλας, το θρυλικό άλογό του, μετά τη Μάχη του Υδάσπη.

Κατασκευή και χρηματοδότηση

Η ιδέα για το μνημείο προήλθε από τον θαυμασμό του Χαν για τον Μέγα Αλέξανδρο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1997, με τη στήριξη της πακιστανικής κυβέρνησης, της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ, καθώς και ιδιωτών. Η συμβολή της Ελλάδας υπογραμμίζει τη διεθνή σημασία του έργου ως σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εγκαίνια και συμβολισμός

Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1998 από τον ίδιο τον Χαν, παρουσία κρατικών και τοπικών αξιωματούχων, αλλά και του τότε Έλληνα πρέσβη στο Πακιστάν, κ. Καραγιάννη. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη διαχρονική επιρροή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία, ενώ αναδεικνύει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Ελλάδας.

Το μνημείο, πέρα από την ιστορική του σημασία, αποτελεί σύμβολο της πολιτιστικής σύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες και μαρτυρία για την επιμονή του Αμπντούλ Κουαντίρ Χαν να τιμήσει τον Μεγάλο Αλέξανδρο στην πακιστανική γη.


Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος