Μωρά στη Φωτιά
Το 1985, τρεις φίλοι, ο Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ (φωνή και μπάσο), ο Γιώργος Παπαϊωάννου (τύμπανα) και ο Δημήτρης Βασιλειάδης, γνωστός ως «Μπάννυ» (κιθάρα), σχημάτισαν το συγκρότημα με το όνομα «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας».
Το 1986, ο Μπάννυ αποχώρησε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, με τη θέση του να καλύπτεται από τον Παύλο Παυλίδη. Ωστόσο, το 1989 ο Παυλίδης αποχώρησε από τη μπάντα, και λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, δημιούργησε τα «Ξύλινα Σπαθιά». Στο πρώτο τους άλμπουμ, μάλιστα, περιλήφθηκαν τέσσερα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ και των «Μωρά στη Φωτιά», χωρίς την άδειά του.
Παρόλο που αυτό το περιστατικό είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Στην επανέκδοση του άλμπουμ Ξεσσαλονίκη το 2013, τα τέσσερα τραγούδια του Σαλβαδόρ αφαιρέθηκαν, κλείνοντας έτσι οριστικά το ζήτημα.
Στις αρχές του 1986, το συγκρότημα μετακόμισε από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, υιοθετώντας το νέο όνομα «Λεγεώνα των Ξένων». Εκείνο το καλοκαίρι, έδωσαν συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, κερδίζοντας τις πρώτες εντυπώσεις από το κοινό. Στη Θεσσαλονίκη, μέλος του γκρουπ γίνεται και η εκεί φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής, Κατερίνα Μουστάκα. Από τότε, η πορεία τους έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία στον ελληνικό ροκ χώρο.
Το συγκρότημα αλλάζει οριστικά όνομα σε «Μωρά στη Φωτιά» έπειτα από πρόταση του Γιώργου Παπαϊωάννου, εμπνευσμένο από το τραγούδι του Brian Eno, "My Baby is on Fire". Με αυτή την ταυτότητα, τον Οκτώβριο του 1987 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο, "Μωρά στη Φωτιά".
Το άλμπουμ περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια, όλα με στίχους και μουσική του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ, όπως τα «Κάτω στην πόλη», «Σκυλίσια μέρα», «Ηρωίνη», «Μανιφέστο» και «Το Παιχνίδι». Παράλληλα, περιέχει και μια διασκευή στο τραγούδι του Brian Eno "Third Uncle", με στίχους από τον ίδιο τον Σαλβαδόρ.
Από την άνοιξη του 1988, το συγκρότημα παρουσιάζει νέο υλικό στις συναυλίες του, με τραγούδια όπως τα «Αδρεναλίνη», «Σαλονίκη (Μόνος σου ξανά)», «Βαβυλωνία», «Γυναίκα», «Θεατρίνοι» και άλλα, όλα δημιουργίες του Σαλβαδόρ.
Όμως, το 1989 φέρνει σημαντικές αλλαγές στο συγκρότημα. Τα «Μωρά στη Φωτιά» περιορίζονται στα δύο βασικά μέλη, τον Στέλιο Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ και τον Γιώργο Παπαϊωάννου, οι οποίοι πλαισιώνονται από νέους μουσικούς.
Παράλληλα, η συνεργασία του συγκροτήματος με δισκογραφικές εταιρείες εκείνη την εποχή αποδεικνύεται προβληματική. Τέσσερα ακυκλοφόρητα τραγούδια των «Μωρά στη Φωτιά» – «Αδρεναλίνη», «Γυναίκα» (Καβαλάρης του Τρόμου), «Σαλονίκη» και «Βαβυλωνία» – εμφανίζονται στο ντεμπούτο άλμπουμ των Ξύλινων Σπαθιών το 1994, κυρίως ως προς τη μουσική σύνθεση, χωρίς την άδεια του Σαλβαδόρ ή την αναγραφή του ονόματός του.
Η ανταπόκριση του κόσμου στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος είναι θεαματική, κορυφώνοντας τη δυναμική του σε μια ιστορική συναυλία τον Ιούλιο του 1995 στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, όπου πλήθος κόσμου κατακλύζει τον χώρο. Ωστόσο, χρειάστηκαν άλλα τέσσερα χρόνια για να κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος τους, "Θεατρίνοι", τον Οκτώβριο του 1999, υπό την ετικέτα της Lazy Dog. Η πορεία του συγκροτήματος συνεχίζει να γράφει τη δική της μοναδική ιστορία.
Η νέα σύνθεση των «Μωρά στη Φωτιά» περιλαμβάνει τον Στέλιο Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ (φωνή, μπάσο, σύνθεση, στίχοι), τον Θ. Ζαχαρόπουλο (τύμπανα), τον Θ. Νάτσικα (κιθάρα) και τον Αχιλλέα Τσιτούρα (πλήκτρα). Στον δεύτερο δίσκο τους, «Θεατρίνοι», περιλαμβάνονται τρεις μοναδικές μελοποιήσεις σε ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών: «Ο Χαμαιλέων» του Οδυσσέα Ελύτη, «Θεατρίνοι» του Γιώργου Σεφέρη και «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο» του Κώστα Καρυωτάκη.
Οι συναυλίες του συγκροτήματος εκείνη την περίοδο, όπως αυτή στο Αν Club τον Φεβρουάριο του 2000, γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από το κοινό, με τους «Μωρά στη Φωτιά» να δίνουν δυναμικές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η πορεία τους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, και το 2004 ο Στέλιος Σαλβαδόρ ιδρύει το label Baby Records. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2005, κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο "Στο Δρόμο".
Ο δίσκος αυτός σηματοδοτεί μια νέα εποχή, καθώς περιλαμβάνει την ηχογράφηση του τραγουδιού «Αδρεναλίνη», ύστερα από 17 χρόνια, αφού επιλύθηκε οριστικά το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων σε τέσσερα τραγούδια του Σαλβαδόρ. Με πλούσιες ενορχηστρώσεις που περιλαμβάνουν βιολί, κοντραμπάσο, κρουστά, ακορντεόν και scratches, αλλά και έναν δυνατό, μελωδικό ήχο, το άλμπουμ περιλαμβάνει τραγούδια όπως «Γκρίζο background», «Στο Δρόμο», «Είδωλα», «Ταξίδι» και «Χάρτινα Λουλούδια», δημιουργώντας έναν μοναδικό, μαγευτικό κόσμο που γοητεύει το κοινό.
Το 2008 σηματοδοτεί μια ξεχωριστή στιγμή στην πορεία των «Μωρά στη Φωτιά», καθώς η Baby Records κυκλοφορεί τη ζωντανή ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της επετειακής συναυλίας τους στο Κύτταρο, αφιερωμένη στα 20 χρόνια του συγκροτήματος.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2011, η ίδια δισκογραφική παρουσιάζει το τέταρτο studio άλμπουμ τους με τίτλο "Cougar Baby Smoking Rabbit".
Η ηχογράφηση του δίσκου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008, αλλά ολοκληρώθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2010, με το τελικό αποτέλεσμα να ακολουθεί πιο jazz και blues κατευθύνσεις, αξιοποιώντας σε μεγαλύτερο βαθμό πνευστά όργανα, κάτι που διαφοροποιεί το άλμπουμ από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους.
Το συγκρότημα συνεχίζει να τιμά τη δισκογραφία του, με την κυκλοφορία επανεκδόσεων σε βινύλιο. Το 2012, η συνεργασία της Labyrinth of Thoughts και της B-Other Side φέρνει την επανέκδοση του άλμπουμ "Θεατρίνοι", ενώ το 2013 επανακυκλοφορεί το άλμπουμ "Στο Δρόμο". Στην επανέκδοση αυτή περιλαμβάνεται και ένα bonus track: το τραγούδι «Κύττα με τα μάτια της καρδιάς», μια ηχογράφηση του Στέλιου Σαλβαδόρ από το 1988.
Το καλοκαίρι του 2014, οι «Μωρά στη Φωτιά» μπαίνουν ξανά στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το Maxi Single με τίτλο "Σκιές στη Σελήνη". Ο Στέλιος Σαλβαδόρ ενισχύει το συγκρότημα με την προσθήκη εξαιρετικών μουσικών, και το αποτέλεσμα κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους από τη Baby Records. Το Maxi Single περιλαμβάνει τέσσερα νέα τραγούδια, όλα σε στίχους και μουσική του ίδιου, συνεχίζοντας την ξεχωριστή δημιουργική του πορεία.
Το 2018 κυκλοφόρησε το LP (βινύλιο και cd) Το Χρυσό Κλειδί. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τις δισκογραφικές τους δουλειές, τα Μωρά στη Φωτιά έχουν δώσει πολυάριθμες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι, φτάνουμε στον Μάρτη του 23 και ενώ οι καρεκλοκένταυροι παραμυθάδες εν μέσω προεκλογικής περιόδου παίζουν με τις λέξεις και τάζουν θαύματα, τα Μωρά στη Φωτιά και οι φίλοι τους «Ταξιδεύουνε για νέα εποχή και θα ψάχνουνε για πάντα κάτι που δεν βρίσκεται ποτέ...» θα τραγουδάνε το δικό τους, το αληθινό, ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ με συναυλίες όπως και το 2024.
Στέλιος Παπαϊωάννου-Σαλβαδόρ (στίχοι, μουσική, τραγούδι και μπάσο)
Σάκης Ζαχαριάδης (κιθάρα)
Eljona Ελένη Sinjari (πλήκτρα)
Φώτης Τσακυρίδης (τύμπανα)
Κώστας Κατσαρός (τρομπέτα, synth, κρουστά)
Δημήτρης Ματζίρης (τρομπόνι, κιθάρα)
Πρώην μέλη
Γιώργος Παπαϊωάννου (τύμπανα, κρουστά)
Παύλος Παυλίδης (κιθάρα)
Μπάννυ Δημήτρης Βασιλειάδης (κιθάρα)
Κατερίνα Μουστάκα (πλήκτρα)
Δημήτρης Ζήκας (τύμπανα) (ως το 2007)
Πασχάλης Ιγνατιάδης (τύμπανα) (2008-09 και 2012)
Αχιλλέας Τσιτούρας (πλήκτρα)
Θανάσης Ζαχαρόπουλος (τύμπανα)
Μενέλαος Καραγιάννης (τρομπόνι)
Γιώργος Μανάσας (κιθάρα) (συμμετοχή σε συναυλίες και πρόβες πριν τον 1ο δίσκο)
Λάκης Τζήμκας (μπάσο)
Βασίλης Ναλμπάντης (τρομπέτα)
Ηλίας Πετρίδης (πλήκτρα)
Γιώργος Βασίλας (κιθάρα)
Γιάννης Σαββίδης (κιθάρα)
Βαγγέλης Νοτόπουλος (μπάσο)
Λάκης Ραγκαζάς (κιθάρα)
Φίλιππος Κωσταβέλης (πλήκτρα)
Χρήστος Εμεξεζίδης (τρομπέτα)
Χρήστος Κωνσταντινίδης (τύμπανα)
Πάνος Παπάζογλου (κιθάρα)
Βασίλης Στεργίου (τύμπανα)
Καμακάς Απόστολος (κιθάρα-φωνητικά) (για πολύ λίγο)
Άλμπουμ
Μωρά στη φωτιά (1987)
Θεατρίνοι (1999)
Στο Δρόμο (2005)
Cougar Baby - Smoking Rabbit (2011)
Το Χρυσό Κλειδί (2018)
Κάτω Στην Πόλη (2020) Best Of
Ζωντανές ηχογραφήσεις
20 Χρόνια Μωρά στη Φωτιά - Ζωντανή ηχογράφηση στο Κύτταρο (2008)
LP και EP
Θεατρίνοι (2012)
Στο Δρόμο (2013)
Σκιές στη Σελήνη (2014)