Όσιος Αρσένιος που ασκήτευσε στο Λάτριο όρος, 13 Δεκεμβρίου
Tον Aρσένιον εκμιμούμενος Πάτερ,
Kαι Aρσενίω συγχορεύεις εν Πόλω.
Ο Άγιος Αρσένιος έζησε στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 8ο και 9ο αιώνα και ήταν γιος πλούσιων, εξέχοντων και ευλαβών γονέων. Ανεδείχθη Πατρίκιος και Στρατηγός του Θέματος των Κιβυρραιωτών.
Μια φορά, ενώ ταξίδευε δια θαλάσσης με τους στρατιώτες του, προκλήθηκε καταιγίδα και όλα τα πλοία βυθίστηκαν. Ο Άγιος Αρσένιος ήταν ο μοναδικός επιζών. Έπειτα, έγινε μοναχός και κατέπνιξε τη σάρκα του με αυστηρή νηστεία, αγρυπνίες και κακουχίες.
Αργότερα, ήρθε σε κάποιο μέρος στο Όρος Λάτρος (στη Μικρά Ασία), όπου σκότωσε μία δηλητηριώδη οχιά με τις προσευχές του και κάνοντας το σημείο του Σταυρού. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Μονή Κελλιβάρων, στη βόρεια πλευρά του βουνού, όπου εξελέγη Ηγούμενος. Διαταραγμένος από τις πολλές περισπάσεις και από τους ανθρώπους που ήθελαν να τον δουν, επιθύμησε την ησυχία. Έτσι, ο Άγιος Αρσένιος άφησε τη Μονή και πήγε να ζήσει σε μια σπηλιά, όπου έδιωξε τα άγρια θηρία με την προσευχή του.
Ο Άγιος Αρσένιος έφτασε σε τέτοιο βαθμό τελειότητας, ώστε τρεφόταν από Άγγελο. Επίσης, του δόθηκε η χάρη να επιτελεί θαύματα. Για παράδειγμα, μπορούσε να ανακατέψει πικρό νερό με το ραβδί του και να το μετατρέψει σε γλυκό νερό.
Οι αδελφοί της Μονής τον παρακάλεσαν να επιστρέψει. Πράγματι, επέστρεψε, αλλά όχι για να ζήσει μαζί τους. Ζούσε μόνος του σε ένα μικρό κελί, και για έξι μέρες την εβδομάδα δεν έτρωγε φαγητό, ούτε συνομιλούσε με κανέναν. Μόνο τις Κυριακές δεχόταν να δει τους αδελφούς και να φάει μαζί τους.
Προβλέποντας την ημέρα της κοίμησής του, ο Άγιος Αρσένιος κάλεσε όλους τους μοναχούς της Μονής και, αφού τους συμβούλεψε να αφήσουν κατά μέρος κάθε κοσμική φροντίδα και ματαιότητα, αναπαύθηκε εν ειρήνη στον Κύριο.
Ο Άγιος συνεχίζει να επιτελεί θαύματα ακόμα και μετά την κοίμησή του.
Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι εκοιμήθη τον 11ο αιώνα.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν διαιρεμένη σε 29 Θέματα ή επαρχίες.