Άγιος Μισαήλ του Αμπαλάσκ, 17 Δεκεμβρίου
Ο Σεδράχ, ο Μισάχ και ο Αβδεναγώ (με εβραϊκά ονόματα Ανανίας, Μισαήλ και Αζαρίας) είναι φιγούρες από το κεφάλαιο 3 του βιβλικού Βιβλίου του Δανιήλ.
9ος αιώνας, Ιρλανδία
Στους συναξαριστές αναφέρεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου εορτάζεται η μνήμη των «Τριών Παίδων» – Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ – οι οποίοι διακρίθηκαν για την πίστη τους στον Θεό, καθώς και του Αγίου Μισαήλ του Αμπαλάσκ. Η συσχέτιση αυτή ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί από τη διαχρονική εξέλιξη της λατρείας και των τοπικών παραδόσεων, οι οποίες ενίσχυσαν τη διακριτή τιμή του Αγίου Μισαήλ, παρά το γεγονός ότι αρχικά ανήκε στην τριάδα των Παίδων.
Ο διαχωρισμός αυτός μπορεί να εξηγηθεί από την τοπική ευλάβεια και την ένταση της λατρείας, που συχνά διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και την ιστορική περίοδο. Έτσι, ο Άγιος Μισαήλ τιμάται τόσο ως μέλος των Τριών Παίδων όσο και ξεχωριστά, ίσως λόγω θαυμάτων ή ιδιαίτερης λατρευτικής παράδοσης που αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπό του.
Το μπέρδεμα με τα ονόματα και η ένταξη ή ο διαχωρισμός του Αγίου Μισαήλ από τους Τρεις Παίδες αντανακλούν τη ζωντανή φύση της εκκλησιαστικής λατρείας, η οποία μπορεί να διαμορφώνεται με το πέρασμα του χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες και την ευσέβεια του πιστού λαού. Ωστόσο, η κοινή ημέρα εορτασμού τους φανερώνει τη σύνδεση και την ενότητα που διατηρείται, παρά τις διαφοροποιήσεις.
Οι Άγιοι Παίδες Ανανίας («Ο Θεός είναι ελεήμων»), Αζαρίας («Αυτόν που βοηθά ο Θεός») και Μισαήλ («Ποιος είναι όπως ο Θεός;») ήταν σύντροφοι του Αγίου Προφήτη Δανιήλ. Επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν στο παλάτι του βασιλιά μαζί με τον Δανιήλ (Δανιήλ 1:6) και όλοι κατάγονταν από τη φυλή του Ιούδα. Στον Ανανία δόθηκε το χαλδαϊκό όνομα Σεδράχ («βασιλικός»), στον Αζαρία το όνομα Αβδεναγώ («υπηρέτης του Νεγώ») και στον Μισαήλ το όνομα Μισάχ («φιλοξενούμενος»). Ρίχτηκαν σε καμίνι φωτιάς όταν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν το χρυσό άγαλμα που είχε στήσει ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ, αλλά ο άγγελος του Κυρίου τους έσωσε (Δανιήλ 3:25).
Οι Έβδομη και Όγδοη Ωδή από τις εννέα Βιβλικές Ωδές που βρίσκονται στο τέλος του Ψαλτηρίου προέρχονται από την «Ωδή των Τριών Αγίων Παίδων» (που περιλαμβάνεται στο κείμενο της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα της Παλαιάς Διαθήκης, το οποίο χρησιμοποιεί η Ορθόδοξη Εκκλησία).
Οι Τρεις Άγιοι Παίδες και ο Προφήτης Δανιήλ τιμώνται επίσης την Κυριακή των Αγίων Προπατόρων και την Κυριακή των Αγίων Πατέρων.