Όσιος Φλώρος επίσκοπος Αμνισού ή Αμισού, 18 Δεκεμβρίου

Εἴκων ὁ Φλῶρος τῇ πάλαι κατακρίσει,
Εἰς γῆν ἀπῆλθε· γῆ γὰρ ἦν, καὶ τὶ ξένον;

Ο Όσιος Φλώρος, έζησε την εποχή που βασίλεψαν οι Ιουστίνος Β' (565 - 578 μ.Χ.), Τιβέριος (578 - 582 μ.Χ.) και Μαυρίκιος (582 - 602 μ.Χ.) και επί των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ευτυχίου και Ιωάννου του Γ'. Ο πατέρας του ονομαζόταν και αυτός Φλώρος η δε μητέρα του Ευφυΐα.

Επειδή ήταν μορφωμένος και γνώριζε τις Θείες Γραφές διακρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προσλήφθηκε σαν γραμματέας στο παλάτι. Σύντομα λόγω των ικανοτήτων του αναδείχθηκε σε πατρίκιο. Νυμφεύτηκε κόρη σεμνή και πιστή και απέκτησε ένα τέκνο. Όμως είδε να πεθαίνουν και η σύζυγός του και το παιδί του. Γι' αυτό αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα μικρό κτήμα στην τοποθεσία Ανάπλουν, αφού μοίρασε όλη του την περιουσία πρώτα.

Εκεί καθώς μελετούσε τα θρησκευτικά βιβλία και προσευχόταν, αποφάσισε να ενταχθεί στον κλήρο. Διακρίθηκε για την διδακτικότητά του και την αρετή του και έγινε επίσκοπος Αμισού που είναι πόλη της Καππαδοκίας. Υπήρξε αρχιερέας από τους λέγοντας και τους ποιούντας.

Παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε βαθιά γεράματα, εν ειρήνη.

Από το αρχαίο χειρόγραφο διαβάζουμε : 
«Και αυτή την ημέρα τιμάται η μνήμη του ενάρετου Φλώρου. Αυτός έζησε κατά την εποχή των βασιλέων Ιουστίνου του Νεότερου και Τιβαρίου, καθώς και της μητέρας του Ευφημίας. Ήταν μορφωμένος σε όλες τις ελληνικές τέχνες και επιστήμες και στα ιερά βιβλία. Στην αρχή υπηρέτησε στην αυλή των βασιλέων και στη συνέχεια ανυψώθηκε στο αξίωμα των Πατριαρχών. Πήρε γυναίκα και απέκτησε παιδιά, αλλά όταν αυτοί πέθαναν από ασθένεια, αποφάσισε να ασκητέψει. Λόγω της εξαιρετικής του αρετής, χειροτονήθηκε επίσκοπος της πόλης Αμινσού. Εκεί σταθεροποιήθηκε, φρόντισε το ποίμνιό του με καλό τρόπο, έκανε πολλά θαύματα και τελικά αναπαύθηκε εν Κυρίω.»

Sin. ar. 416وفى هذا اليوم تذكار البار فلورس هذا كان في زمان الملوك يوستينوس الجديد وتيفاريوس وامه افيميا وكان قد تجرب بجميع الاداب والعلوم اليونانيه والكتب الالهيه واولا كان مع كتاب الملوك ثم ارتفع الى مرتبة البطارقه واخذ امراه وصار اب لاولاد فلما توفيوا بمرض وبايي ترهب هو ولاجل فضيلته الفايقه شرطن اسقف على امبيضوا المدينه فثبت فيها ورعي الرعيه التى اوتمن عليها رعاية حسنه وعمل عجايب كثيره ومضى الي الرب

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος