ΡΕΤΡΟ : Η Ιστορία του Πρώτου Ελληνικού Αυτοκινήτου – Νίκος Θεολόγος (1918)
Η Ν. Θεολόγου ήταν ελληνική εταιρεία κατασκευής οχημάτων.
Ιδρύθηκε από τον Νίκο Θεολόγου, Έλληνα μηχανικό αυτοκινήτων ο οποίος εργάσθηκε για λίγα χρόνια στις ΗΠΑ, και επέτρεψε στην Ελλάδα το 1914. Μεταξύ 1916 και 1918 σχεδίασε και κατασκεύασε ένα μικρό επιβατικό αυτοκίνητο με μηχανή μοτοσικλέτας, ενώ από το 1920 η εταιρία ασχολήθηκε με την κατασκευή αμαξωμάτων λεωφορείων και φορτηγών. Η παραγωγή σταμάτησε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, λογικά λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από επιχειρήσεις όπως η Τουρνικιώτης και Αθηνά στην Αθήνα, Μπουχάγιερ στην Πάτρα και άλλες.
Ο Νίκος Θεολόγος ήταν ένας πρωτοπόρος μηχανικός και οραματιστής που συνδέεται με την κατασκευή του πρώτου ελληνικού αυτοκινήτου. Με εμπειρία από τη συνεργασία του με τον Χένρι Φορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1914, φέρνοντας μαζί του την τεχνογνωσία και το πάθος για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Το 1918, στο εργαστήριό του στην Ελλάδα, ο Θεολόγος συναρμολόγησε το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας έναν κινητήρα μοτοσυκλέτας Pierce 750 κ.εκ.. Η κατασκευή του οχήματος ήταν μια επίδειξη της τεχνικής του δεξιοτεχνίας και της εφευρετικότητας, καθώς βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε τοπικά μέσα και εξαρτήματα.
Το όχημα μπορούσε να μεταφέρει 2 επιβάτες.
Ο Νικόλαος Θεολόγος με εργάτες του εργοστασίου του σε διαφημιστική φωτογραφία (1920)
Δυστυχώς, το αυτοκίνητο δεν προχώρησε σε μαζική παραγωγή, καθώς οι συνθήκες της εποχής (οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές) δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ κατασκευάστηκαν λιγότερο από 10 οχήματα. Ωστόσο, η συμβολή του Θεολόγου ήταν καθοριστική, θέτοντας τις βάσεις για τις μετέπειτα ελληνικές προσπάθειες στον τομέα της αυτοκίνησης.
Κληρονομιά του Νίκου Θεολόγου
Το αυτοκίνητο του Νίκου Θεολόγου παραμένει μια ιστορική υπενθύμιση του τι μπορεί να επιτευχθεί με όραμα, γνώση και επιμονή. Παρόλο που δεν κυκλοφόρησε στους ελληνικούς δρόμους, ο Θεολόγος πέτυχε κάτι μοναδικό για την εποχή του: έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη της αυτοκίνησης.