Όσιος Γεώργιος ο Σὺγγραφος και Όσιος Σάββας εκ Κχαχούλη, 19 Δεκεμβρίου
Οι Άγιοι Γεώργιος και Σάββας εκ Κχαχούλη ήταν αδέλφια του Ιακώβου, πατέρα του Αγίου Γεωργίου του Αγιορείτη. Ο Γεώργιος και ο Σάββας εργάστηκαν ως μοναχοί στη Μονή Κχαχούλη στη νότια Γεωργία.
Οι άγιοι πατέρες ήταν πλήρεις θείας χάριτος. Ο μεγαλύτερος αδελφός, Γεώργιος, ήταν πνευματικός σύμβουλος στην αυλή του βασιλιά Βαγαράτη Γ΄ του Κουροπαλάτη και, μαζί με τον βασιλιά, συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή εκκλησιαστικής λογοτεχνίας. (Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως η Χρυσή Εποχή των Γεωργιανών Γραμμάτων, όταν έγιναν πολλές μεταφράσεις και αντίγραφα εκκλησιαστικών κειμένων.) Ο μικρότερος αδελφός, Σάββας, θυμάται ως δίκαιος και αμέμπτων άνδρας από την γνωστή εκκλησιαστική προσωπικότητα Γεώργιο τον Μικρό. Σύμφωνα με τον Γεώργιο τον Μικρό, οι αδελφοί ευλογήθηκαν γενναιόδωρα με πνευματικές και υλικές ευλογίες.
Όταν οι άγιοι πατέρες άκουσαν για την ευσέβεια του ανιψιού τους, του νέου Γεωργίου (μετέπειτα του Αγίου Όρους), πρότειναν στον Ιάκωβο να τον φέρει σε αυτούς στο Κχαχούλη στην Κλαρτζέτι. Με μεγάλη χαρά, ο Ιάκωβος έφερε τον γιο του στους ευλαβείς αδελφούς.
Εκείνη την εποχή, κάποιος Περής Τζοτζικισντζε, ευγενής και σύζυγος της θυγατέρας του βασιλιά Βαγαράτη Γ΄, κυβερνούσε το χωριό Τβαρτσατάπι. Ο Περής θεώρησε σοφό να καλέσει έναν έξυπνο και έμπειρο μοναχό στην αυλή του για να τον διδάξει και να τον καθοδηγήσει πνευματικά, και διάλεξε τον Άγιο Γεώργιο για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Με μεγάλη απροθυμία, ο σεβάσμιος πατέρας δέχτηκε, και του ανατέθηκε η ευθύνη για όλα τα πνευματικά και επίγεια θέματα στην αυλή.
Ο Γεώργιος εκ Κχαχούλη πήρε τον νεαρό Γεώργιο μαζί του στην αυλή του Περής Τζοτζικισντζε. Ένα χρόνο αργότερα, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ανέφερε ψευδείς κατηγορίες κατά του Περή και διέταξε την εκτέλεσή του. Η γυναίκα του και εκείνοι στην αυλή του, μεταξύ των οποίων ήταν ο Άγιος Γεώργιος και ο νεαρός Γεώργιος του Αγίου Όρους, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά από δώδεκα χρόνια στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οι αιχμάλωτοι τελικά επέστρεψαν στον τόπο τους. Κατά την επιστροφή του στη Γεωργία, ο Γεώργιος εκ Κχαχούλη έστειλε τον ανιψιό του στη Μονή Κχαχούλη, εμπιστευόμενος τη φροντίδα του αδελφού του Σάββα.
Οι άγιοι πατέρες εκοιμήθησαν εν ειρήνη στα μέσα του 11ου αιώνα.
Λειτουργικά κείμενα
Τροπάριον – Ήχος Η΄
Ἐκ πλημμύρας δακρύων ἐποίησας τὴν ἔρημον καρποφόρον, / καὶ ἡ ἐπιθυμία σου πρὸς τὸν Θεὸν ἐξήγαγε καρποὺς πλουσίους. / Ἐκ τῆς ἀκτίνας τῶν θαυμάτων ἐλάμπρυνες τὸν ὅλον κόσμον! / Ὦ ἅγιοι Πατέρες ἡμῶν Γεώργιε καὶ Σάββα, πρεσβεύσατε πρὸς τὸν Χριστὸν Θεὸν, σωτῆρα τῶν ψυχῶν ἡμῶν!