Όσιος Μακάριος ο Νηστευτής, Ηγούμενος της Μονής Χαχουλίου, 21 Δεκεμβρίου
Διὰ τοῦ φέγγους τῶν θαυμάτων σου ἐφώτισας τὴν οἰκουμένην ἅπασαν.
Ὦ Ὅσιε Πατὴρ ἡμῶν Μακάριε,
πρέσβευε τῷ Χριστῷ Θεῷ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν!
Στα μέσα του 10ου αιώνα, ο Βασιλιάς Δαβίδ Κουροπαλάτης κατασκεύασε την Εκκλησία του Χαχουλίου στη νότια Γεωργία και ίδρυσε τη Μονή Χαχουλίου, η οποία στους επόμενους αιώνες έγινε κέντρο πνευματικότητας, επιστήμης και παιδείας. Σήμερα, η μονή αυτή βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος, αλλά η χάρη των ασκητικών αγώνων των πατέρων που μόχθησαν εκεί εξακολουθεί να εμπνέει ελπίδα στον γεωργιανό λαό.
Πολλοί άγιοι και θαυματουργοί πατέρες αγωνίστηκαν στη Μονή Χαχουλίου, όπως ο Άγιος Βασίλειος, γιος του Βασιλιά Βαγράτ Γ΄, οι αδελφοί Γεώργιος και Σάββας του Χαχουλίου, ο Άγιος Ιλαρίων του Τβάλι και πολλοί άλλοι θεοσεβείς ασκητές, οι οποίοι καθοδηγήθηκαν από τον άγιο ηγούμενο Μακάριο.
Ο Πατήρ Μακάριος ήταν μεγάλος ασκητής, δάσκαλος και προφήτης. Νέοι μοναχοί και σοφοί, έμπειροι γέροντες συνέρρεαν σ’ αυτόν για συμβουλές και ευλογίες. Ο νεαρός μοναχός Γεώργιος, που αργότερα έγινε ο μεγάλος ασκητής Γεώργιος του Αγίου Όρους, μεταφέρθηκε στον Άγιο Μακάριο για να λάβει την ευλογία του. Ο Άγιος Μακάριος αποκαλούσε τον Γεώργιο πνευματικό του υιό.
Με τη χάρη του Θεού, ο Άγιος Μακάριος συνδύαζε τα καθήκοντά του ως ηγούμενος της μονής με το μεγάλο πνευματικό έργο της απομόνωσης. Έλαβε το προσωνύμιο «ο Νηστευτής» για την εξαιρετική του άσκηση στη νηστεία και την προσευχή. Λέγεται ότι, ως ηγούμενος της Μονής Χαχουλίου, «έλαμπε όπως η πρωινή αυγή και καθοδηγούσε την πνευματική και κοσμική ζωή ολόκληρης της περιοχής Ταό-Κλαρτζέτι».
Ο Άγιος Μακάριος εκοιμήθη γύρω στο έτος 1034.
Λειτουργικά κείμενα
Τροπάριον — Ἦχος πλ. Δ'
Διά καταρρακτώδους δακρύων ἐγέννησας τὴν ἔρημον εὔφορον,
καὶ ἡ τοῦ Θεοῦ ἐπιθυμία καρποὺς ἄφθονους ἐξήνεγκεν.
Διὰ τοῦ φέγγους τῶν θαυμάτων σου ἐφώτισας τὴν οἰκουμένην ἅπασαν.
Ὦ Ὅσιε Πατὴρ ἡμῶν Μακάριε,
πρέσβευε τῷ Χριστῷ Θεῷ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν!