Άγιοι Σόσσιος και Θεόκλειος, 24 Δεκεμβρίου
Μαρτύρησαν επί Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και Μαγνεντίου. Συνελήφθησαν σαν χριστιανοί από τον ηγεμόνα Βαύδο (που ήταν ηγεμόνας της Αδριανούπολης της Μακεδονίας) και επειδή δεν πείστηκαν ν' αρνηθούν τον Χριστό, βασανίστηκαν ανελέητα με τον πιο φρικτό τρόπο. Τόσα πολλά είναι τα βασανιστήριά τους, που είναι αδύνατο να απαριθμηθούν και απορεί κανείς πως κατόρθωσαν να επιζήσουν. Τελικά τους αποκεφάλισαν και έτσι έλαβαν τα άφθαρτα στεφάνια του μαρτυρίου. ναφέρονται στον Παρισινό Κώδικα 1621, με λίγα βιογραφικά στοιχεία.
Ο Άγιος Σόσσιος (ή Σωσσιος) ήταν διάκονος στο Μίζενου, μια σημαντική ναυτική βάση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον Κόλπο της Νάπολης. Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού, συνελήφθη και μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Ιανουάριο και άλλους Χριστιανούς στο Ποτσούολι. Η εορτή του τιμάται στις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μίζενου, τρεις μέρες μετά το μαρτύριό του.
Ο Άγιος Ιανουάριος, επίσκοπος της Μπενεβέντο, είχε καταφύγει στο Ποτσούολι, κρυμμένος για να γλιτώσει από τις διωγμούς του Διοκλητιανού. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Άγιο Σόσσιο, διάκονο του Μίζενου, καθώς και με τον διάκονο Φέστο και τον αναγνώστη Δεσίδριο. Ο Ιανουάριος προφήτευσε το μαρτύριο του Σωσίου όταν είδε ένα φωτεινό κόκκινο φως και μια περιστέρα πάνω από το κεφάλι του ενώ διάβαζε το Ευαγγέλιο.
Ο Σόσσιος συνελήφθη από τις αρχές για την πίστη του και καταδικάστηκε να θανατωθεί από άγρια ζώα στην αρένα του Ποτσούολι. Όταν οι Ιανουάριος, Φέστος και Δεσίδριος έμαθαν για τη σύλληψη του, πήγαν να τον επισκεφτούν στη φυλακή. Οι αρχές ανακάλυψαν ότι και αυτοί οι άνδρες ήταν Χριστιανοί και τους καταδίκασαν επίσης σε θάνατο από τα άγρια ζώα.
Ωστόσο, όταν τα ζώα πλησίασαν τους Αγίους, δεν τους επιτέθηκαν, αλλά έπεσαν στα πόδια τους. Τελικά, οι Άγιοι Σόσσιος, Ιανουάριος, Φέστος και Δεσίδριος καταδικάστηκαν σε αποκεφαλισμό, το οποίο και υπέστησαν κοντά στο ηφαίστειο Σολφατάρα, στις 19 Σεπτεμβρίου 305 μ.Χ.
Η καθολική εικόνα του Αγίου Σόσσιου (δεξιά) με τον Άγιο Σεβερίνου είναι μέρος ενός πίνακα από το βωμό της εκκλησίας των Αγίων Σεβερίνου και Σώσιου στη Νάπολη, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.
Τα λείψανα του Αγίου Σωσίου διατηρήθηκαν αρχικά στο Μίζενου, αλλά μετά την καταστροφή της πόλης από τους Σαρακηνούς, μεταφέρθηκαν στο Φρατταματζιόρε. Με την πάροδο του χρόνου, η τιμή του Αγίου Σωσίου επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές της Καμπανίας και του Λάτσιο, και ακόμη στην Αφρική. Σήμερα, τα λείψανα του Αγίου διατηρούνται στην βασιλική του Φρατταματζιόρε, όπου και τιμάται ως προστάτης άγιος του χωριού.
Επιπλέον, το όνομα του Αγίου Σωσίου διατηρείται σε ένα χωριό στην επαρχία Αβελίνο, το οποίο ονομάζεται Σαν Σόσιο Μπαρόνια.
Για τον Άγιο Θεόκλειο που μαρτύρισε με τον Άγιο Σόσσιο δεν βρήκαμε πληροφορίες