Εγκαίνια της ολοκλήρωσης της ανοικοδόμησης της Τζουμαγιάς και του δρόμου Σιδηροκάστρου - Αχλαδοχωρίου - Καρυδοχωρίου, 5 Νοεμβρίου 1930

Φωτογραφία των Πέννα και Δεϊρμεντζόπουλου στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 7.11 1930. Ο Γονατάς είναι στο κέντρο της πρώτης σειράς (με το καπέλο)


Στις 5 Νοεμβρίου 1930, οι κάτοικοι της Τζουμαγιάς (Ηράκλειας) γιόρτασαν με πανηγυρική τελετή την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης της πόλης, η οποία είχε επιτευχθεί μέσα σε μόλις έξι μήνες. Στην τελετή, ο Στυλιανός Γονατάς παρέδωσε συμβολικά τα κλειδιά των νέων κατοικιών στον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Τζουμαγιάς, Απόστολο Αχούδη, σηματοδοτώντας την επιστροφή των κατοίκων στην κανονικότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Μητροπολίτης Σερρών Κωνσταντίνος Μεγγρέλης, ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης Αχιλλέας Παπαδάτος, οι Υπουργοί Λεωνίδας Ιασονίδης και Ξενοφών Λεβαντής, οι Γερουσιαστές Σερρών Θεολόγος Αξηντάρης και Ιωάννης Δούμπας, ο Βουλευτής Σερρών Νικόλαος Κωνσταντινόπουλος, καθώς και ο Ιατρός Βασίλειος Καφταντζής, μεταξύ άλλων.

Επίσης την ίδια ημέρα στις 5 Νοεμβρίου 1930, το ηρωικό Κρούσοβο, γνωστό για τη συμμετοχή του στον Μακεδονικό Αγώνα, γιόρτασε πανηγυρικά τα εγκαίνια της μεγάλης οδού Σιδηροκάστρου – Αχλαδοχωρίου – Καρυκοχωρίου. Η νέα αυτή οδός είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εθνική και τοπική ανάπτυξη, με 22 γέφυρες από μπετόν και συνολικό κόστος κατασκευής εκατομμυρίων δραχμών.

Το έργο αυτό αποτελεί απόδειξη της προόδου και της προσήλωσης του ελληνικού κράτους και της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη της παραμεθορίου περιοχής. Παρά τη σφοδρή βροχή, ο Στυλιανός Γονατάς, αφού παρέστη στα εγκαίνια της Τζουμαγιάς, έφτασε στο Κρούσοβο γύρω στη μία το μεσημέρι για να παραστεί στην τελετή, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της παραμεθορίου.

Στην εκδήλωση, ο Έπαρχος Σιντικής παρουσίασε την κατασκευή της οδού, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση, την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, και τους κρατικούς εκπροσώπους. Ο Μητροπολίτης Σερρών εξήρε τους αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ο Στυλιανός Γονατάς συνεχάρη την τοπική κοινωνία για τη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο γεύμα, όπου οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που επιτεύχθηκε, επισημαίνοντας τη σημασία του για την τοπική οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη. Οι κάτοικοι επευφήμησαν θερμά την πρόταση του κ. Γονατά για επιπλέον κρατική υποστήριξη προς την παραμεθόριο, ύψους 230.900 δραχμών, για την ενίσχυση της περιοχής.
Εφημερίδα Μακεδονία, Φύλλο: 8/11/1930, Σελίδα: 2

Ιδού ότι πραγματοποιείται σήμερον, ιδού ότι παριστάμεθα προ
μιας Νέας Τζουμαγιάς και ορθώτερον μιας Νέας Ηρακλείας,
αναπηδησάσης από της τέφρας της παλαιάς κατά τον αρχαίον
Ελληνικόν φοίνικα, τον αναγεννώμενον επί της τέφρας του.
Μιας Νέας Ηρακλείας καινουργούς, ευθυγράμμου κομψής,
προοιονιζομένης εν μέλλον αίσιον και λαμπρόν εις τους κατοίκους
αυτής, οι οποίοι ευτυχώς είναι οι ίδιοι κάτοικοι της καταστραφείσης
πόλεως και εις τους οποίους ευχόμεθα εν τη ευτυχία της νέας των
ζωής εν τη αναγεννηθείση νέα πόλει των να λησμονήσωσι την θλίψιν
διά την απώλειαν της παλαιάς και να διατηρήσουν μόνον μετ’
υπερηφανείας την μνήμην της θυσίας και του ολοκαυτώματος αυτής
εις των βωμόν της Ελευθερίας της Πατρίδος.
Στυλιανός Γονατάς, Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, Ηράκλεια, 5 Νοεμβρίου 1930

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος