The Olympians

Το συγκρότημα The Olympians (Ολύμπιανς) ήταν ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά μουσικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960, που άφησε το στίγμα του στην ελληνική ποπ και ροκ μουσική σκηνή.
Η Δημιουργία, το απόγειο και τα Χαρακτηριστικά του Συγκροτήματος
Η δημιουργία των Olympians τοποθετείται χρονικά στα τέλη του καλοκαιριού του 1965. Το συγκρότημα σχηματίστηκε από τέσσερα μέλη των Brahms μαζί με τον Άλκη Κακαλιάγκο, που προηγουμένως έπαιζε στους Vips. Οι Brahms ήταν ένα δημοφιλές συγκρότημα της εποχής, με χαρακτηριστική ενέργεια και μεγάλο κοινό, ενώ οι Vips είχαν περισσότερο τον χαρακτήρα μιας μουσικής ορχήστρας παρά ενός συγκροτήματος με αέρα ανανέωσης.
Ο Άλκης Κακαλιάγκος, εντυπωσιασμένος από τον μοντέρνο ήχο του Κούλη Καλογιαννίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, ανταποκρίθηκε στην πρόταση του τελευταίου να ενταχθεί στους Brahms. Το σχήμα, που τότε αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών (8-10 άτομα), αναδιοργανώθηκε με τέσσερα μέλη από τους Brahms και τον Κακαλιάγκο, σχηματίζοντας τους Olympians.
Το συγκρότημα ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο διάσημο κλαμπ "Χαβάη" στη Θεσσαλονίκη, έναν χώρο με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και μεγάλο κοινό. Η ενέργεια και το πρωτοποριακό ύφος τους σύντομα τους ανέδειξαν ως κορυφαίους στην ελληνική μουσική σκηνή της εποχής.

Η Μεταβατική Εποχή και οι Ιδιαιτερότητες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνθήκες της εποχής, όπου οι περισσότεροι τραγουδιστές στα αγγλικά αυτοσχεδίαζαν, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα. Ένας χαρακτηριστικός τραγουδιστής των Brahms αποκαλείτο χαριτολογώντας "Αγκαρινός" λόγω του τρόπου που πρόφερε τους αγγλικούς στίχους.

Η προσθήκη του Άλκη Κακαλιάγκου με το πρωτοποριακό "αρμόνιο" που είχε δημιουργήσει μετατρέποντας το πιάνο, πρόσθεσε έναν μοντέρνο και πιο ευρωπαϊκό ήχο στους Olympians, καθορίζοντας τη μουσική τους ταυτότητα.

Η Δύναμη των Olympians

Η σύνθεση του συγκροτήματος, ο επαγγελματισμός τους, και ο πρωτοποριακός τους ήχος, επηρεασμένος από συγκροτήματα όπως οι Shadows, αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο για την επιτυχία τους. Το συγκρότημα έγινε σύμβολο μιας νέας εποχής στην ελληνική μουσική, συνδυάζοντας την ευρωπαϊκή μουσική αισθητική με τον ελληνικό στίχο και παραδοσιακά ακούσματα.

Καθοριστική στιγμή στην καριέρα τους υπήρξε η εμφάνιση στη συναυλία "Χρυσή Βραδιά" στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκεί, οι Olympians ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα συγκροτήματα χάρη στο ιδιαίτερο μουσικό τους ύφος, το οποίο ήταν έντονα επηρεασμένο από δημοφιλή συγκροτήματα του εξωτερικού, όπως οι The Beatles και οι The Yardbirds.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούσε ήταν η καθαρή και απαλή φωνή του τραγουδιστή, Πασχάλη, η οποία έδινε ζωή σε ελληνικούς στίχους με ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Η μουσική τους έσπασε τα μέχρι τότε ελληνικά στερεότυπα, σε αντίθεση με άλλα συγκροτήματα όπως οι Forminx, που προτιμούσαν αγγλικό στίχο ή χρησιμοποιούσαν ελληνικά με ξενική προφορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι Olympians αναδείχθηκαν ως πρωτοπόροι του ελληνικού ροκ, προσφέροντας ένα νέο είδος που ένωσε τη νεολαία της εποχής.

Οι μεγάλες επιτυχίες τους, όπως "Το Σχολείο", "Η Συγνώμη" και "Το Κορίτσι του Μάη", εκτόξευσαν τη δημοτικότητα του συγκροτήματος στα ύψη, καθιερώνοντάς τους ως θρύλους της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Η Κατάληξη του Συγκροτήματος και η Πορεία των Μελών

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, το συγκρότημα Olympians άρχισε να χάνει τα ιδρυτικά του μέλη, καθώς για διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν σταδιακά. Στη θέση τους ήρθαν νέοι καλλιτέχνες, κάποιοι από τους οποίους έκαναν σημαντική καριέρα στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, όπως ο Νίκος Παπάζογλου, που ξεκίνησε τη μουσική του πορεία μέσα από το συγκρότημα.

Τα μέλη που αποχώρησαν από τους Olympians ακολούθησαν ξεχωριστές διαδρομές στη μουσική, με πιο αξιοσημείωτη τη σόλο καριέρα του Πασχάλη Αρβανιτίδη. Ο Πασχάλης συνέχισε να διαπρέπει ως τραγουδιστής, αφήνοντας το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Παρότι το συγκρότημα διαλύθηκε σταδιακά, η επιρροή του και η κληρονομιά του στην ελληνική μουσική παραμένουν ζωντανές.

Δισκογραφία
Singles
Ο Τρόπος / Συμπόσιο 1966
Συγγνώμη / One More Time "Shake" 1966
Το Σχολείον / Go Man Go "Shake" 1966
Σιγά - Σιγά / Ελπίδες 1967
Πασχάλης Αρβανιτίδης* Συνοδεύουν Οι The Olympians - Ιστορία / Ο Αλέξης 1967
Η Ανάμνησις / Σε Σκέπτομαι 1967
Πάντα Σ' Αγαπώ / Hopeless Endless Way 1967
Για Ποιαν Αιτία / Μείνε Κοντά Μου 1968
Τώρα Που Έφυγε Ο Αλέξης / Γράψε Στ' Αστέρια Τ' Όνομά Σου 1970
Μεγάλος Δρόμος / Γύρισε Πίσω 1970
Το Κορίτσι Του Μάη (Venus) / Περνούν Τα Χρόνια 1970
Λόλα (Lola) / Ψεύτικη Αλήθεια 1970
Mamy Blue / Ευχές Για Σας 1971
Περήφανοι Όλοι / Ιδέα 1971
Ω! Θεέ / Φίλε μου φίλε 1971
Το Σχολείον / Συγγνώμη
Η Ανάμνησις / Σιγά-Σιγά
Βίκυ Μοσχολιού, The Olympians- O Alitis/Mamy Blue
Ανάμνησις / Ιστορία

Compilations
Olympians* & Πασχάλης - Οι Χρυσές Επιτυχίες 1994
Τα 45άρια Των Olympians (CD, Comp) 1996
Olympians* & Πασχάλης - 40 Χρόνια - 1966-2006 (2xCD, Comp) 2006

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος