Προφήτης Σαμέας ο Ελαμίτης, 8 Ιανουαρίου

Ἐν γῇ τὸ μέλλον οὐκ ἔτι χρᾷ Σαμέας,
Ἄνω γὰρ οὗτος ὁ προφητικὸς τρίπους.

Ένας από τους προφήτες πού το βιβλίο του χάθηκε, όπως μαθαίνουμε από το Β' Παραλειπομένων (κβ' 15): «και λόγοι Ροβοάμ οί πρώτοι ουκ ιδού γεγραμμένοι εν τοις λόγοις Σαμέου του προφήτου;». Αυτός επίσης εμπόδισε τον Ροβοάμ, γιο του Σολομώντα, να κινήσει πόλεμο κατά των δώδεκα φυλών για την προστασία τους (Γ' Βασιλ. κεφ. ιβ' )

Σαμέας (εβραϊκά: שְׁמַעְיָה Šəmaʿyā· Σαμαίας στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα), γνωστός επίσης ως  Σεμείας, ήταν προφήτης κατά τη βασιλεία του Ροβοάμ (Α' Βασιλέων 12:22-24). Τιμάται ως άγιος στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Βιβλική αφήγηση
Σύμφωνα με τα βιβλία Α' Βασιλέων και Β' Χρονικών, η παρέμβαση του Σαμέα απέτρεψε έναν πόλεμο μεταξύ του Ροβοάμ και του Ιεροβοάμ, αφού ο τελευταίος είχε οδηγήσει τις βόρειες φυλές του Ισραήλ να αποσπαστούν από τις φυλές του Ιούδα και του Βενιαμίν. Ο βασιλιάς Ροβοάμ είχε συγκεντρώσει 180.000 στρατιώτες για να αναγκάσει τις δέκα επαναστατικές φυλές να επιστρέψουν. Ο Σαμέας, γνωστός ως «άνθρωπος του Θεού», προφήτευσε σύμφωνα με τα λόγια του Θεού ότι «αυτό το πράγμα είναι από Εμένα» και ότι δεν έπρεπε να πολεμήσουν τους αδελφούς τους, τις βόρειες φυλές. Τα λόγια του Σαμέα υπακούστηκαν και ο στρατός αποσύρθηκε. Το Pulpit Commentary χαρακτηρίζει την παρέμβασή του ως «μία έγκαιρη υπενθύμιση της ενότητας του έθνους, παρά τη διαίρεση του βασιλείου».

Το Β' Χρονικών αναφέρει περαιτέρω ότι ο Σαμέας προφήτευσε την τιμωρία του Ροβοάμ από τον Σισάκ, βασιλιά της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού