Άγιος Γαβριήλ ο βασιλέας, 11 Φεβρουαρίου
Ο Άγιος Γαβριήλ (Βσεβολόδος Μστισλάβιτς), υιός του μεγάλου Ρώσου ηγεμόνος, επί πολλά έτη καταπολέμησε, ως Πρίγκιπας του Νόβγκοροντ, τις διαμάχες μεταξύ των διαφόρων Ρώσων ηγεμόνων. Μετά την κοίμηση αυτού, το έτος 1138 μ.Χ., η Ρωσική Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και θαυματουργό το έτος 1549 μ.Χ.
Βιογραφια
Ο Άγιος Πρίγκιπας Βσεβολόντ του Πσκοφ, με το βαπτιστικό όνομα Γαβριήλ, ήταν ο προστάτης άγιος της πόλης του Πσκοφ. Διετέλεσε πρίγκιπας του Νόβγκοροντ από το 1117 έως το 1132, πρίγκιπας του Περεσλάβλ το 1132 και πρίγκιπας του Πσκοφ από το 1137 έως το 1138. Ήταν εγγονός του Βλαδίμηρου Μονομάχου και γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ, όπου ο πατέρας του κυβέρνησε ως πρίγκιπας κατά τα έτη 1088-1093 και 1095-1117.
Ο πατέρας του ήταν ο Άγιος Πρίγκιπας Μστισλάβος-Θεόδωρος ο Μέγας και η μητέρα του η Χριστίνα Ίνγκεςντόττερ της Σουηδίας. Το 1117, όταν ο Μεγάλος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος Μονομάχος παραχώρησε στον Μστισλάβο το Κίεβο-Μπελγκορόντ ως «ουντέλ» (φεουδαρχική κτήση), ουσιαστικά κάνοντάς τον συναυτοκράτορα, ο νεαρός Βσεβολόντ παρέμεινε ως διοικητής του πατέρα του στο πριγκιπάτο του Νόβγκοροντ. Παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα από το Τσερνιγκόφ το 1123.
Η προσφορά του στο Νόβγκοροντ
Ο Πρίγκιπας Βσεβολόντ πρόσφερε πολλά αγαθά στο Νόβγκοροντ. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Νόβγκοροντ, Άγιο Νίφωνα, ανήγειρε πολλές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Μονή Γιούριεβ και της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Οπόκα, την οποία αφιέρωσε στον πρωτότοκο γιο του Ιωάννη, που πέθανε σε βρεφική ηλικία το 1128.
Στον νομικό του κώδικα (Ουστάβ), ο πρίγκιπας παραχώρησε ειδικά προνόμια και εδάφη στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας και σε άλλες εκκλησίες. Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου λιμού, ξόδεψε όλη του την περιουσία για να σώσει τον λαό από την πείνα. Ήταν γενναίος πολεμιστής και πολέμησε εναντίον των λαών Γιαμ και Τσουντ, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησε το σπαθί για πλουτισμό ή εξουσία.
Αντιπαραθέσεις και εξορία
Το 1132, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Πρίγκιπα Μστισλάβου, ο θείος του, Πρίγκιπας Γιαρόπολκ του Κιέβου, εκτέλεσε τις τελευταίες επιθυμίες του αδελφού του και μετέφερε τον Βσεβολόντ στο Περεσλάβλ, που τότε θεωρούνταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη μετά το Κίεβο. Ωστόσο, οι μικρότεροι γιοι του Μονομάχου, Γιούρι Ντολγκορούκι και Ανδρέας Ντόμπρι, φοβούμενοι ότι ο Γιαρόπολκ θα τον έκανε διάδοχο στο Κίεβο, εξεγέρθηκαν εναντίον του ανιψιού τους.
Για να αποφύγει την εμφύλια σύγκρουση, ο Άγιος Βσεβολόντ επέστρεψε στο Νόβγκοροντ, αλλά οι κάτοικοι της πόλης τον υποδέχθηκαν με δυσαρέσκεια. Τον κατηγόρησαν ότι τους είχε εγκαταλείψει και έτσι το 1136 αποφάσισαν να τον εξορίσουν, καλώντας πρίγκιπα από την αντίπαλη δυναστεία των Ολγκοβίτσι. Στις 28 Μαΐου 1136, φυλακίστηκε μαζί με την οικογένειά του, και στις 15 Ιουλίου 1136, απελευθερώθηκε όταν έφτασε ο νέος πρίγκιπας, Σβιατοσλάβ Ολγκοβιτς.
Ηγεμονία στο Πσκοφ και κοίμηση
Ο Βσεβολόντ πήγε στο Κίεβο, όπου ο θείος του Γιαρόπολκ του έδωσε το Βίσιγκοροντ, μια πόλη κοντά στο Κίεβο. Το 1137, οι κάτοικοι του Πσκοφ τον κάλεσαν να γίνει πρίγκιπάς τους, αναγνωρίζοντας τις στρατιωτικές του επιτυχίες. Ήταν ο πρώτος πρίγκιπας του Πσκοφ που εκλέχθηκε από τον λαό.
Στο Πσκοφ, ο Άγιος Βσεβολόντ-Γαβριήλ έκτισε την πρώτη πέτρινη εκκλησία προς τιμήν της Ζωοδόχου Τριάδας, αντικαθιστώντας την ξύλινη εκκλησία που είχε ανεγερθεί την εποχή της Αγίας Όλγας. Συχνά εικονίζεται στις αγιογραφίες να κρατά τον Ναό της Αγίας Τριάδας.
Ωστόσο, κυβέρνησε το Πσκοφ μόλις για έναν χρόνο, καθώς εκοιμήθη στις 11 Φεβρουαρίου 1138 σε ηλικία 46 ετών. Στην κηδεία του, όλο το Πσκοφ θρηνούσε τον αγαπημένο του πρίγκιπα. Οι κάτοικοι του Νόβγκοροντ προσπάθησαν να μεταφέρουν τα λείψανά του στην πόλη τους, αλλά η σορός του αρνήθηκε να μετακινηθεί. Μόνο μετά από προσευχές, ένα νύχι του έπεσε από το χέρι του, το οποίο δόθηκε στους Νόβγκοροντιανούς ως ευλογία.
Στις 27 Νοεμβρίου 1192, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Η πόλη του Πσκοφ συνέχισε να τον τιμά ως θαυματουργό άγιο. Το 1581, όταν οι Πολωνοί εισέβαλαν στο Πσκοφ και οι οχυρώσεις είχαν καταρρεύσει, η εικόνα του Αγίου Βσεβολόντ μεταφέρθηκε στη μάχη, και ο εχθρός υποχώρησε.
Στις 22 Απριλίου 1834, τα λείψανά του τοποθετήθηκαν σε νέα λάρνακα στον κεντρικό ναό του καθεδρικού. Κατά την εμφάνιση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Πσκοφ (1 Οκτωβρίου), ο Άγιος Βσεβολόντ εμφανίστηκε μεταξύ των ουρανίων υπερασπιστών της πόλης.
Λειτουργικά κείμενα
Απολυτίκιο (Ήχος Δ')
Ω θεόφρον πρίγκιπα Γαβριήλ,
από νεότητος θεία σκεύη φανερώθηκες,
επιλεγείς υπό του Θεού και ανατραφείς εν ευσεβεία,
την πίστιν άσπιλον ετήρησας
και ιερούς ναούς πολλούς ανήγειρας.
Διωγμόν υπέμεινας εκ του λαού σου,
η δε σωφροσύνη σου σε φύλαξε από αδελφοκτονία.
Στέκεσαι μετά των Αγίων ενώπιον της Αγίας Τριάδος,
πρεσβεύων υπέρ των αρχόντων της Ρωσίας
και υπέρ της σωτηρίας ημών.
Κοντάκιο (Ήχος Πλάγιος του Δ')
Μακάριε Πρίγκιπα Γαβριήλ,
σοφώς μετανάστευσες εις την πόλη του Πσκοφ,
ευλογημένος καρπός του Θεού,
με έργα αγαθά ως άνθος αειθαλές.
Απέκτησες ζωήν αιώνιον εν ουρανοίς,
θεωρών αεί την Αγίαν Τριάδα.
Πρέσβευε υπέρ ημών,
ίνα κραυγάζωμεν σοι:
Χαίροις, θεμέλιον της πόλεώς μας!